2018. december 10., hétfő

A lomtalanítások környezetbiztonsági anomáliái

Megunhatatlan téma. Ha pedig épp ráunnánk, akkor úgyis jön a következő, s a nyűgjei miatt a való világ. A lomtalanítások megoldatlan világa. Azaz könnyedén megoldható lenne, anomáliái ugyanis kezelhetőek.

Némi józan ésszel gondolkodva. S nem is a guberálással, a rárakódó számtalan bűncselekmény-kategóriával (mint például az illegális kereskedelem), az ilyenkor soha fel nem tűnő közterület-felügyelettel (s más hatóságokkal), a gyalogos forgalmi ellehetetlenítésével (érdekesmód az akadálymentesítés kérdése ilyenkor nem kerül elő) foglalkozva most - hanem a környezetbiztonsági kérdésekkel.

Hihetetlen, hogy soha nem fogy el... igen.... évtizedes, lomok mindig előkerülnek. Oké, rendben. Mindig vannak új lakástulajdonosok, a s pincék lépésről lépesről, évről évre tárulnak fel, s ürülnek így ki. S mindig vannak év közben a hátsó lépcsőhöz pakolt régi ágyak, a technika által túlhaladott plazmatévék, miegymás. Ez forrás is érthető.

De a tapasztalat azt mutatja, ezek begyűjtésére alkalmatlan a házak elé citálás. Az iparszerűen működő guberálók értékes alkatrészeik-összetevőik kinyerése reményében összetörik-szétverik ezeket. Az apró darabok - legyen az műanyag, vagy éppen környezetterhelést jelentő fémek - bekerülnek a járdák melletti talajba, vagy éppen a lefolyókon át a csatornarendszerbe. A festékesdobozok tartalma nemcsak a betont színezi, ugyanúgy végzi. Az elvileg rövid időre szűkített, a valóságban többnapos tortúra alatt a sétáltatott kutyák szervezetébe is bejut a szennyőanyag. Az állattulajdonosok pontosan tudják, miről beszélek. Hogy csak néhány evidenciát említsek.

Megoldás? Az első lépés az lenne, hogy az érintett lakosságot megkérdezik. Konzultálni kellene környezettudománnyal foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberekkel is. Utána jönne minden egyéb. Bizonyára lenne értelmes, de az eddigiektől radikálisan eltérő megoldás.

Gondolkodjunk mi is, környezettanos hallgatók, szakemberek, olvasók, a lomtalanítás anomáliáit elszenvedők. Tegyünk javaslatokat az illetékes Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a helyi közigazgatás, a környezetvédelemmel hivatalból foglalkozók felé. Keressünk közösen megoldást!