2019. január 29., kedd

A Hold atlaszai

A jeles csillagászati ismeretterjesztő, holdészlelő, prágai planetárium igazgató, térképész Antonín Rükl (1932-2016) egyik első számú példaképem. A planetológia és a Hold szerelmese volt. De nem vak imádat volt mindez, hanem kiváló kötetekben materializálódott. 

1995-ös megjelenése után a TIT Budapesti Planetáriumban vettem meg a "A ​világűr képes atlasza" című kötetét. Lenyűgözött, hogy a szakszerű égitest-ábrázolások Rükl saját rajzai voltak, s a Naprendszer kisebb égitestjeiről is közölt térképeket.

Anno egy netes antikváriumi beszerzés eredményeképp lett gyűjteményem ékes darabja a cseh szakember 1977-es, német nyelvű "Mond, Mars, Venus" című kötete. Részletes holdi és áttekintő Mars térképekkel szolgál, s akkori friss adatokkal a Vénuszról.

A 2011-es "A Hold atlasza" észlelő amatőrcsillagászoknak szánt kiadvány. Ugyanakkor Földünk kísérőjének rajongói kézikönyvként is forgathatják, borús estéken keresgélve kedvenc kráterük elhelyezkedését, s elsajátítva az ezüstös égitest számtalan ismérvét.

Egy évre rá, egyazon címen megjelentetett nagytestvére a napokban került polcomra Szarka Levente és a Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt jóvoltából. 224 oldalon a valaha volt egy legszebb könyvem. Térképeivel, a legfontosabb holdi tájak fotóival, ismeretterjesztő megközelítésével a Hold többi szerelmesének valóságos mennyország.