2019. február 1., péntek

A kárpátaljai Knyahinya - Bécsben a Meteoritkráter Expedícióval

A Meteoritkráter Expedíció projekt 2018-as utolsó akciója a történelmi magyar meteoritok megtekintése volt a bécsi Természettudományi Múzeumban. Mindez egyben az évkezdet is, hiszen akkori ígéretemhez híven ezekből, továbbá néhány ottani meteoritikai érdekességből szemezgetek 2019 első felében.

A történelmi magyar meteoritok királya Knyahinya! Ebbe a kategóriába a Trianon előtti Magyarország területén földet ért, azonban az utódállamok "felségjelzését" viselő mennykövek tartoznak. A 1866-es hullás az utóbb Csillagfalvára keresztelt kárpátaljai községet s a környező kistelepüléseket érintette. Eredeti szláv nevén (Knyahinya, Княгиня) a mai Ukrajnához tartozik.  

A szórásmezőn az L/LL5 típusú ún. rendes kondritnak ezernyi darabját gyűjtöttek be féltonnányi mennyiségben. A fotómon látható közel 300 kg-os bécsi példány egy ideig a legnagyobb ismert kőmeteorit címével büszkélkedhetett! S bár a sógorok nemigen tesznek említést a magyar szálról egyetlen történelmi meteoritunknál sem, a kiállítási csarnok hullást ábrázoló, már-már freskószerű óriás-festményén bizony, ott az Ungarn felirat.