2020. március 8., vasárnap

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2020.03.08. Budapest, XI. kerület, Budai Arborétum


A három fővárosi arborétum/botanikus kert közül tőlem a Duna másik oldalára eső a Budai Arborétum. Időről időre jóleső felkeresni - bár a  télvégi/tavaszköszöntő időben igazi szépségét még korántsem tárta fel.

 

Egy ottragadt, már tudománytörténeti időkbe vesző felirat még az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem részeként említi. Ennek legendás klubját, a KEK-et magam is gyakorta látogattam - ma külön emléktábla idézi ennek emlékét. Belépőjegyet továbbra sem kérnek... ilyen is van, elanyagiasodott világunkban bármily' meglepő. Az arborétumon belüli tájékoztató már a Corvinus Egyetemet említi már fenntartóként. A gyakori változások után jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának kezelésében áll. 

 

A mostani 1118 Budapest, Villány út 29-43. alatti cím alatt egykoron szőlőskertek teremtek, majd kertésziskola működött. Az arborétumot 1893-94-ban alapították. Említett tájékoztatója alapján napjainkban "2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában". Igen gazdag rovarállománya, 30 énekesmadár faj fészkel rejtekeiben, kisemlősök lakhelye. 1975 óta élvez védelmet - természetvédelmi terület.