2018. július 31., kedd

Expedíciós csapatunk történelmi magyar meteoritok nyomában Szlovákiában



A Meteoritkráter Expedíció környezettanos csapata nemrég jelentette meg a Morasko-krátermezőn készült hangulatos videóját (https://www.youtube.com/watch?v=06pObD41ft4). A háttérben folyik a begyűjtött megfigyelési adatok rendszerezése és feldolgozása, laborvizsgálatok leszervezése, s készül az Élet és Tudományba szánt színes beszámoló. Mindeközben a csapat „egynegyede”, Makai Zoltán a múlt héten (ismételten Lengyelországban) felkereste az 1998-as Zaklodzie meteorit megtalálási helyét.

Július 31-én pedig "kettő negyed", Rezsabek Levente és Nándor megkezdte a történelmi magyar meteoritok hullási/találási helyszíneinek szisztematikus bejárását.

Az első célpont Észak-Szlovákiában, a Liptószentmiklóshoz közeli Prószéki-völgyben az 1895-ös Nagy-Borové volt. A 6,1 kg össztömegű, L5 típusú kőmeteorit hullásának körülményeiről szinte semmilyen részlet nem ismert. Pontos koordinátai is nagyon bizonytalanok, a 830 méteren fekvő, jelenleg Veľké Borové névre hallgató település erdejébe vezetnek.

A festői falucska ellenben információs táblát állított a tudományos esemény emlékére. Sajnos kiadványt nem jelentetett meg (gyűjtőként ez fájdalmas). Sikerült a helyi polgármesterrel is beszélni, aki pontosan tudta, hogy a főtömeg a budapesti Természettudományi Múzeumban leledzik. Megbízható koordináták hiányában az erdőbe vezető út mentén gyűjtöttünk kőzetmintát, fotóztunk, s jó volt a kávé a helyi vendéglőben.