2018. augusztus 1., szerda

Expedíciós csapatunk történelmi magyar meteoritok nyomában - II. felvonás


A Meteoritkráter Expedíció környezettanos csapatának "kettő negyede", Rezsabek Levente és Nándor augusztus 1-én folytatta a történelmi magyar meteoritok hullási/találási helyszíneinek szisztematikus bejárását: az 1840-es Magura fellelési helyén, Szlovákiában. 

Az egykori Árvaszlanica (részben) az észak-szlovákiai Námesztó üdülőövezete. A falu legnagyobb része viszont (négy további településsel egyetemben) az Árvai-víztározó mélyén süllyedt el. Maradvány-temploma egy apró szigeten emelkedik, mely sétahajóval megközelíthető. Így is tett expedíciós csapatunk, de a hajót elkapta egy óriási, jéggel kísért felhőszakadás, így a kikötés majdnem lehetetlenné vált. Szimbolikus, mondhatnánk... no meg, szép résztudomány a meteoritika. Az eső intenzitásának csökkenésével a kapitány megejtette a manővert.

A sziget a barokk istenháza mellett egy kisebb kápolnát, valamint kálváriát ejt. Előbbiek történelmi és művészeti kiállításnak adnak helyt. A valamikor a szlanicai kovács által patkolásra használt meteoritról nincs információ és kiadvány, figyelem nem irányul rá.