2018. augusztus 16., csütörtök

Expedíciós csapatunk magyar meteoritok nyomában - Mikén és Kaposvár-Kaposfüreden

Az 1995-ös "meteorithullás" helyén emelt Szűz Mária-kápolna Kaposvár-Kaposfüreden
Augusztus 15-én Somogy megyében folytatódott a történelmi magyar meteoritok határontúli és anyaországi szórásmezejének és emlékhelyeinek bejárása.

A Mike hullásának bizonytalan koordinátái a háttérben levő erdős területre vezetnek
A megbántás minden szándéka nélkül írom, de Mike a legrendezetlenebb település az utazások során felkeresettek közül. Értékes kastélya romokban, közterületeinek zömét gaz borítja, faluképe taszító. Bocsánat... Az 1944-es meteorithullásnak pedig nyoma sincs, se kiadvány, se emléktábla, de még a falu központjában kitett információs is táblán is nuku. De olyan totálisan lényegtelen információ, hogy iskoláját 1889-ben két tanteremmel bővítették (!), említést érdemel. Az viszont tény, hogy rosszkor ütött be a mennykő. A háborús viszonyok közepette először tüzérségi aktivitásnak vélték, a szórásmező kutatása csak a pusztító front elvonulása után, romok közt volt lehetséges (azaz lehetetlen). A polgármesterrel folytatott előzetes telefonbeszélgetés során elhangzott az a tény is, hogy a meteorit "úri" megtalálói miatt, majd  falu ezt követő gyors változása okán soha nem is lett része a helyi folklórnak. A hullás helyét a forrásértékű Meteoritical Bulletin Database (Metbull) alapján lehetett behatárolni: a Rinya-patak melletti apró víztározókhoz és halastavakhoz közeli erdős vidék. Ugyanakkor a hullás körülményei miatt ezen adatok  pontosságára mérget nem lehet venni. 

Elhagyjuk az 1944-es Somogy megyei hullás helyszínét
A Kaposvár részét képező Kaposfüred "meteorithullása" Metbullban 23 évvel a jelenség után is "nem dokumentált". Nem véletlen... Nos, éppen Nagyboldogasszony ünnepén jártunk a Szűz Mária efezeusi házának másolataként emelt kápolnában. Mely ott épült, főoltárát ott helyezték el, alapjait pedig olyan mélyre ásták, ahol és ahogy az állítólagos hullás történt 1995-ben. A helyi Mindszenty József Kongregáció elnöke, valamint hívő közössége kedves és barátságos fogadtatásban részesítette csapatunkat. A meteorit egyszerre izgalmas, homályos és zavaros története sok magyarázatra lelt, melyek között volt csoda, s tudományos csalás kategóriájú egyaránt. Mivel mi környezettanos szemmel (itt hangosan is mondhattuk) hála ég, s nem nem geológiai megközelítéssel éltünk útjaink során, s nem is meteoritot kerestünk, így ennek megfejtését az utókorra, s a valóban korrekt vizsgálatokra bízzuk. A kápolna viszont szép, már csak ezért is érdemes elzarándokolni Somogyországba.

A Kaposfüred "hullási helye" alapján jelölték ki a kápolna főoltárának helyét