2018. augusztus 23., csütörtök

Expedíciós csapatunk magyar meteoritok nyomában - Nagyvázsonyban

A Nagy-Vázsony meteorit meglelésének bizonytalan, de szemet gyönyörködtető helyszíne
Augusztus 23-án Veszprém megyében folytatódott a történelmi magyar meteoritok határontúli és anyaországi szórásmezejének és emlékhelyeinek bejárása...

... Nagyvázsonyban, ahol 1890 volt a jeles esztendő. Amikor is a leginkább egy népmesére emlékeztető történet szerint a munkát kereső bányász meteorjelenséget figyelt meg, majd egy vízmosásban meglelte magát a meteoritot. Amely Bécsbe került, ahol megállapították, hogy nem származhatott a friss hullásból. 

De volt, s van, ez tény. A 1980 g-os összmennyiség főtömege a  császárváros Természettudományi Múzeumban található; az IAB-sLL altípusba sorolják. A Nagy-Vázsony valós eredetére a közelmúltban született hazai elképzelések a tudományos közvéleményt nem győzték meg.

A település kiemelt turisztikai vonzereje miatt (sajnos) nincs rászorulva a vasmeteorit reklámjára. Így semmilyen információval (kiadvány, tájékoztató anyag, emlék- vagy tájékoztató tábla) nem szolgál a természettudományos jelenségről.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár elhalványítja a meteorit turisztikai vonzerejét
A több forrásban is egységesen előforduló koordináták jelölte megtalálási helyet láttuk, ez szokás szerint bizonytalan. Bár szép. S lássuk be, Nagyvázsonyban a Kinizsi vár valóban izgalmasabb jelenség.
Viszlát Nagyvázsony, irány Mencshely, Halom-hegy!