2019. szeptember 30., hétfő

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2019.09.15. Pilisszentkereszt-Dobogókő

 

Szinte napra pontosan egy esztendeje jártam újra Dobogókőn. Mindig és mindig jó arrafelé kalandozni, hisz sok-sok régi élmény fűz oda. Fotó is mindig készül, így már a történelmi hűség kedvéért sem maradhat el a mostani dokumentálás. Szövegezésben pedig hadd idézzem egy évvel ezelőtti önmagam, mivel frappánsabban most nem tudnák összefoglalót adni. Biztatlak kedves Olvasóm, tedd meg Te is ezt az utat!

"Bár kedvenc tájegységem továbbra is a tanúhegyekkel teleszórt Balaton-felvidék, minden olyan célpont vonzó, hol valaha vulkanizmusnak zajlott, s magmás kőzetekkel gyarapítható gyűjteményem.   

Kétségtelen, az egyik legfestőibb és legizgalmasabb a Dunazug-vulkánroncs! Ha a népszerű kirándulóhely, Dobogókő fele vesszük az irányt, ennek egykori külső kalderaperemén járunk, onnan tárul szemünk elé mesés kilátás. Ha útnak indulunk "mélyébe", a Thirring-sziklák andezitje az egykor 15 km átmérőjű, 1 km magas tűzhányó vulkanizmusának sziklaszilárd tanúja.  

Mind tömegközlekedéses, mind személygépkocsis megközelíthetősége, vendéglátóipari egységekben való gazdasága, kiépített turistaútjai fokozzák a páratlan természeti értékek szépségének megélését."