2020. március 21., szombat

Northwest Africa 13268

 
A mai nap hivatalossá vált a döntés: a keresztségben (a költőinek nem nevezhető) Northwest Africa 13268 (rövidítve NWA 13268) elnevezést kapta harmadkilós, afrikai eredetű kőmeteoritom.

Rezes Dániel földtudományi kutató munkája révén, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont berendezéseivel végzett elemzés a mennykő fizikai, kémiai, kőzet- és ásványtani paramétereit határozta meg. Az elkészült dokumentáció alapján pozitívan döntött az erre hivatott szakmai bizottság, majd a mai nap, március 21-én mindez megjelent a témával foglalkozó kutatók és gyűjtők által is referenciának tekintett Meteoritical Bulletin Database adatbázisban.

Az immáron az NWA 13268 nevet viselő meteorit tulajdonságai alapján 10-30 ezer éve hullott Afrikában. 2013-ban meteoritvadászatból élő nomádok találták meg Algériában, majd egy marokkói kereskedőtől származó meteoritszállítmány részeként került Európába, Kereszty Zsolt IMCA tag barátom révén. Jómagam 2017-ben tőle vásároltam egy negyedkilós szaharai meteorit társaságában.

Az eredetileg 333,2 g-os kőmeteorit az úgynevezett normál kondritok osztályába, azok H csoportjába tartozik; konkrét besorolása H4/5. Tulajdonságainak nagyon részletes leírását az említett adatbázis, a Metbull tartalmazza: https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=71668 Egyben rögzíti azt a számomra óriási büszkeségre okok adó tényt, hogy fő tömege (main mass) gyűjteményi darabom!