2021. március 9., kedd

Amiről a Hold mesél… a Hédervári Péter emlékgyűjtemény gyarapodása

Sokunk kedvelt csillagászati és földtudományi népszerűsítő írója, Hédervári Péter (1931-1984), földrajztanár, természettudományi doktor, amatőrcsillagász, a fölrengéstan, a vulkanológia, a holdkutatás nemzetközileg jegyzett szakembere. Életrajzírójaként, valamint emlékgyűjteményének kezelőjeként időről időre hírt adok az aktuális gyarapodásról. A családi archívum, a máshol csak nyomokban előforduló, esetenként itt-ott kallódó értékek mellett az évek során a legnagyobb hazai gyűjteménnyé terebélyesedő emlékanyag köteteit, cikkeinek folyóiratait, dokumentumait, hagyatéki elemeit, személyes tárgyait, de gazdagon felszerelt csillagvizsgálójának egyetlen megmaradt távcsövét is magában foglalja.

No de lássuk az elmúlt időszak újdonságait! A legfőbb nóvum, hogy először került hanganyag a gyűjteménybe: az MTVA archívumából Hédervári egy 1971-es (Apollo-15 leszállás), valamint egy 1982-es (vulkánkitörések nyomán keletkező felhők) rádióinterjúja. A Képes Géza Városi Könyvtár révén planetológiai témájú digitális újság- és folyóiratcikkek. Egykori tanítványa felajánlásaként könyvek, így klasszikusa, az „Amiről a Hold mesél…”, valamint könyvtárából a „Geotectonics of Indonesia, A Modern View” dedikált példányai. A folyóiratok sorában a „Seismicity Maps of the Indian Ocean” című angol nyelvű szakcikkét rejtő 1977 januári - kávéfoltos - indonéz Berita, továbbá a geofizikai-csillagászati rovatvezetőként jegyzett „A szétsodródó óceánfenék” című népszerűsítő írását tartalmazó 1971/33-as Élet és Tudomány. Magán-csillagvizsgálójának, valamint magánkezdeményezésű kutatócsoportjának levélpapírja (Georgiana Observatory, Center for Cosmic and Terrestrial Physics). Angol nyelvű tudományos kommünikéjének, az RGPGV/IRGTCP Reportnak 1977 januári (No. 7.), valamint 1979 februári (No. 3. /12./) számai. Mindig megcsodált elegáns stílusú levelezéseinek mementói. Szakcikkfeldolgozó munkafolyamatába betekintést engedő dokumentumok: a forrásnak választott tanulmányokba akkurátusan bejelölte a számára bármilyen szempontból releváns szakaszokat. Végezetül egy igazi formabontó írás különlenyomatként a Fizikai Szemle 1980/4. számából: „A részeges napfogyatkozás fogalmának eredete és az alkohol egyéb csillagászati vonatkozásai”.

Az ennél a témánál már megszokott módon zárom jelen blogbejegyezésem: Bővüljön tovább a Hédervári Péter emlékgyűjtemény, legyen egy helyen, ami felkutatható és begyűjthető, nem kizárva egy jövőben fizikailag megvalósuló tárlatot, esetleg korszerű online múzeumot! Nem vagyok egyedül.

Hédervárinak a Föld és Ég folyóirat számára 1981-ben készített, fekete-fehérben leközölt fényképfelvételének eredetije a Hédervári Péter emlékgyűjtemény digitális archívumából. A fotón a Georgiana Obszervatórium felső megfigyelőhelyén, azaz  Hédervári Dunára néző teraszán elhelyezett 152/762-es refraktor látható.