2023. április 18., kedd

Török Ádám emlékére

Az 1980-as évek eleje - egy szombat délután Nagymamámnál, a XI. kerületi Fehérvári úton, és az akkor egyetlen Magyar Televízióban feldübörög a Mini együttes, a klasszikus Gőzhajó koncertváltozatával.

A 2010-es évek eleje - a régi szép időket megidéző tabáni Mini koncertek, már fiammal közösen.
2020-as évek eleje - ha kedvenc magyar rockzenekarom kell említeni, továbbra is a Török Ádám énekes-fuvolista vezérelte Minit mondom!

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján érintették a szívemnek leginkább kedves hard-rockot, ugyanakkor mindig valódi progresszív rock zenekar voltak, mindeközben a dzsessz is bekerült egy-egy nóta felépítésébe.
Sőt mi több! A korszellemből adódóan ott voltak a space-rock utalások, effektekben, szövegekben. Elég csak az olyan örök életű klasszikusokra gondolni, mint a Rakétaember, a Vénuszdal, a Hangok és jelek egy nem-azonosított repülő tárgyról, vagy legnagyobb favoritom, az Úton a Föld felé.

Persze, Török Ádám munkássága, sőt művészete jóval több ennél, a bartóki klasszikus zenétől a blues-on át a nekem különösen beégett Tátrai-Török Tandem-féle Alligátor elektronikus zenei kitekintéséig terjed.
A Mini 55 évig létezett, Török Ádám (1948-2023) teljes zenei pályája közel hat évtizedes. Egészen máig. Nyugodjon békében!