2023. október 29., vasárnap

Könyvajánló: Mars felfedező

A könyveknek létezik egy olyan kategóriája, amit nagyon egyszerűen úgy lehetne definiálni, hogy „ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre”. Hargitai Henrik planetológus friss munkája pontosan ilyen. A Mars 36 zsebatlasz egyfajta utóéleteként két év után jelent meg az ennek nem pusztán ráncfelvarráson átesett, de Forma-1-es kivitelűre turbózott változata, a Mars felfedező.

A kiadvány egyszerre zsebatlasz és almanach. Akinek megvan az elődje, annak is érdemes begyűjtenie a Mars felfedezőt: A vörös bolygó felszíni képződményeinek ábrázolása ugyanis sokkal kontrasztosabb, a színpaletta bővítésével még inkább lehatárolja az eltérő geomorfológiai egységeket. Az idő viszont rohan, a marsi homokszemek gyorsan peregnek, így a kötet már 37. marsi esztendőre szóló kalendárium is egyben.

De korántsem csak ennyivel több és bővebb a Mars felfedező. Szakmai megközelítéssel talán a legfontosabb, hogy a korábbi áttekintő albedó- és topográfiai térképek mellett (többek között) regionális földrajzi, földtani, vulkanológiai-tektonikai, a marsi impakt eseményeket szemléltető, vízföldrajzi atlaszokat közöl.

Ahogyan pedig a kiadvány borítóján is olvasható: kezdőtől a profi szintig. Ifjú olvasóinak a Felfedezők könyve fejezet feladatokkal teli, tudományos foglalkoztató füzet. A középhaladóknak szól Roverek világa, amely a marsi járgányok tudnivalóit rendszerezi. A Magyar bolygókutatók részben több hazai planetológussal is megismerkedhet az olvasó. Mindezt (bár formátumából nem feltétlenül következne), rendkívül olvasmányosan, nemcsak kivitelében színesen, a tudomány művelését megkedveltetve teszi a szerző.

Hargitai Henrik szerk.: Mars felfedező. Budapest, 2023. Hargitai Henrik e.v., Korrekt Nyomdaipari Kft. 208 p.

3490 Ft-os listaáron megvásárolható a könyvesboltokban és a könyvterjesztőknél. Ha iskolai földrajz- és fizikatanárok, csillagászati szakkörvezetők szeretnék használni a könyvet órán, foglalkozásokon, a szerző-kiadó az egész osztálynak fel tud ajánlani példányokat adományként, mindössze azok elszállításáról kell gondoskodni.