2023. november 26., vasárnap

Megújult Hédervári Péter planetológus sírja - a korábbi sírkő a Hédervári Péter emlékgyűjteménybe került

A hazai planetológia apostola, Hédervári Péter (1931-1984) leromlott állapotú síremlékéről 2022. március 27-én tudósítottam. 2023. november 26-án örömmel jelenthetem, hogy e hét elején, a hónap 20-ik napján nemcsak felújítása történt meg, de mostantól egy teljesen új sír állít emléket a szakírónak-ismeretterjesztőnek, valamint feleségének, a Georgiana Obszervatórium névadójának, Lederer Györgyinek. A családi hagyatékot gondozó unokahúgának, Deák Mihálynénak jóvoltából, valamint a Kovács Kőfaragó és Műkőipari Kft. igényes kivitelezésében készült el és került helyére a gránitból faragott, arany betűkkel feliratozott új sírkő a Kozma utcai temetőben.

Külön színt ad az emlékhelynek, hogy az örökössel egyeztetve rákerült Hédervárinak az 1967-1968-as évek fordulójára készített karácsonyi-újévi vicces grafikája, melyen különböző stilizált kozmikus objektumok közt elsuhanva, egy űrhajóban ábrázolta nejét és önmagát. A sírkő felirata visszautal a korábbira, bár néhány ponton, valamint a szakíró által egykor megfogalmazott záró keleti ihletésű keserédes bölcsesség szövege eltér az eredetitől. Az viszont örömteli, hogy rákerülhetett az általam szövegezett II. kerületi Hédervári emléktábláról a holdkráter-elnevezésre való utalás.

Az emlék felirata szöveghűen így fest: „A végtelenbe vezető úton / itt pihennek / Dr. Hédervári Péter / 1931-1984 / nevét a Holdon / kráter viseli / Dr. Hédervári Péterné / Györgyike / 1925-1982 / A sorshoz és időhöz kötve / éltünk a Földön / a mi valódi létünk /szellemünk drágakő. / örök és hallhatatlan”. Végtelenül megtisztelő módon örököse a korábbi sír feliratos „fejfáját”, azaz az emléket a Hédervári Péter emlékgyűjtemény részére ajánlotta fel. Ennek elszállításáról és biztonságot adó raktározásáról szintén e héten, november 23-án gondoskodtam.