2019. június 29., szombat

Meteoritkráter Expedíció: a krátermúzeumokban

 

Meteoritkráter Expedíció környezettanos-természetfotós csapata (Drabb Erzsébet - Makai Zoltán - Rezsabek Levente - Rezsabek Nándor) a küldetés második és harmadik napján felkereste és megtekintette mindkét asztroblém múzeumát. 

Mindkettőnek van ugyanis. Fenntartójuk (támogatóink) a Geopark Ries és a Geopark Schwäbische Alb. A Steinheimé, a Meteorkrater-Museum, a kráter kisebbik településén, a közigazgatásilag azonban Steinheim am Albuchhoz tartozó Sontheimben található. A RiesKraterMuseum a nagyobbik impakt kráter fővárosában, a 20 ezer lakosú Nördlingenben.

Mindkét tárlat részletes információkkal szolgál a becsapódások menetéről, megmutatja jellemző kőzeteit. Foglalkozik az egykori környezet és krátertavak flórájával és faunájával. Mindezt komoly meteoritgyűjtemény, valamint meteoritikai és meteorkráterekkel általánosan összefüggő kiállítási anyag egészíti ki. Sok-sok, kutatásunk számára hasznos, helytörténeti információt is felleltünk. Az élményszerzést mindkét helyen audiovizális eszköztár segíti. Folyt. köv. 

(Köszönjük támogatóink segítségét: Geopark Ries, Geopark Schwäbische Alb, Lelkes ÁsványBörze, Élet és Tudomány, UtazniJó Utazási Iroda, Dome Facility Services Group.)