2019. november 17., vasárnap

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2019.11.17. Hatvan, Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum

 

A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumhoz blogomat szoros szálak fűzik. A Rezsabek Nándor ScienceBlog 2015-ös indulásakor (még más néven, akkoriban csak Facebook-kiadásban) ez volt a második poszt témája: a kiállítóhelyet ismertető akkori újságcikkem apropóján. Az írásban főként a vadászutazók földrajzi ismeretterjesztésben és -felfedezésben játszott szerepét emeltem ki. Szép volt, jó volt, régen volt. Aktuális vizitem környezettudományi indíttatású szakmai látogatásaim sorába illeszkedik. A Múzeumnak ezúton is köszönöm ennek lehetővé tételét, segítőkész támogatását!

Otthonát, a kastélyt a (névadó) I. Grassalkovich Antal építtette a 18. században. A gödöllői hasonlóság tehát nem a véletlen műve... Egyes részei a hatvani középkori plébániatemplom romjain nyugszanak. A 19. században a cukorgyárat birtokló neves Hatvany-Deutsch család tulajdonába került. A II. világháborút követően középiskolaként és kórházként funkcionált... de leginkább pusztult.... Mai rendeltetésének 2014-ben adták át - teljes felújítását követően.

Elsőként a pénztár mellett az 1971-es Vadászati Világkiállítás emléktárlatával ismerkedtünk. A budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum révén elég sokat tudtam már e korszakos nemzetközi eseményről, de Hatvanban még alaposabb ismeret- és kiállítási anyag állt rendelkezésre. Ezt követően - szakszerű idegenvezetéssel - Vizes élőhelyeink és halfajaink következtek, melyek alaposabb megismerését akváriumok segítik. A sport- (és hús-)horgászokat külön tárlat örvendezteti meg. A vadászmesterség története című állandó kiállítás a honfoglalástól a középkoron át napjainkig mutatja be az ősi mesterség tárgyi emlékeit, korhű viaszfiguráival a létfenntartástól a hobbitevékenységig ívelő szerepét. A Kárpát-medence élőhelyei és vadfajai bemutatására az egykori magtár, ma kétszintes (a tengerszint feletti magasságot reprezentáló), fokozatosan emelkedő kiállítótér szolgál. A vadmacska itt is felbukkant (akárcsak a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban), de van kitömött közönséges hiúz, barna medve, vörös róka, szürke farkas, vaddisznó, muflon, európai borz is. A teljesség igénye nélkül odavonzva a tekintetet. 
 

A vadászírók terme egykoron könyvtárszoba volt, melyet az ún. fegyverszobán át lehetett megközelíteni - a mai installáció ez utóbbit külön is szemlélteti. Kittenberger, Széchenyi, Teleki, Xántus - korszakos ikonok. Örömmel konstatáltam, hogy kiállított köteteik környezettanosként nagyrészt saját könyvtáram polcain is megtalálhatóak. A dísz- (bál)teremben világbajnok trófeákat láthattunk. Számomra legkedvesebb a múzeum névadójának, Széchenyi Zsigmondnak emlékszobája. Az egykori kastély nagyszalonja ez. Széchenyi (1898-1967) nemcsak vadász-, de szépírónak is remek volt. Minden sora élmény, az ember forgatja szavait elméjében, gyakorta újra és újra nekifutva. Ma is élő - a múzeumot szerény inkognitóban látogató - özvegyének jóvoltából idekerült bútorai és használatai tárgyai között valósággal megelevenedett személye. Ha már csak így lehetséges, akkor is jó volt vele találkozni, nagyon jó... 

Az ún. abnormális agancsok gyűjteménye érdekes darabokat rejtett, az agancsfejlődés pedig a legszebb példányokkal szolgált. Láttuk még a Kastélytörténeti kiállítást, majd a Barokk vadászkonyha "berendezése" végletekig növelte éhségünk. Vadmalac, csirke, halak, ínycsiklandozó falatok imitációi, konyhai eszközökkel és archív szakácskönyvvel megspékelve. 

A múzeumi látogatást Pálos Ádám László és Gábor - apa és fia - Vadászkincsek Nagybörzsönytől Tanzániáig elnevezésű időszaki tárlatával, valalamint a Díszudvar építészeti gazdagságával zártuk. A kastélypark helyi jelentőségű védett természeti területként kapcsolódott a blogoldal tematikájához. Ízletes Márton-napi libaételeivel, valamint hazai viszonylatban kimagaslóan nívós kiszolgálásával a Grassalkovich Étterem (https://grassalkovichetterem.hu/) segített a nem nyugvó gyomor lecsendesítéséhez.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kiállításai hétfő kivételével minden nap 9:00 és 17:00 óra között Hatvanban, a Kossuth Lajos tér 24. alatt, a Grassalkovich kastély épületében látogatható. További információ a http://vadaszatimuzeum.hu/ honlapon érhető el.