2019. december 18., szerda

Egy évtizede a meteoritikában

A hosszú út érdemi kezdete. A dátumot is pontosan tudom nyilvántartásomból: 2009. december 18. Egy évtizede a meteoritikában! Negyedszázadra visszatekintő szórványos meteorészleléseim, ezzel kapcsolatos népszerűsítő írásaim, továbbá egy két évtizeddel ezelőtti álmeteorit utáni kutakodás után ekkor vásároltam ugyanis meteoritkollekcióm első példányait. Az 1958-ban meglelt kínai Nantan egy darabját, továbbá egy vietnamitot, a tektitek családjából. 

Az apropó az általam vezetett Albireo Amatőrcsillagász Klub kapcsolódásával egy, a Kiszel Vilmos igazgatta váci Göncöl Házban megrendezett kamarakiállítás, valamint Bérczi Szaniszló Göncöl Szövetségi elnök holdkőzetes előadása volt. A közreműködő Kőország Kft. pedig nemcsak kiállítási darabokat, de eladásra szánt példányokat is prezentált. Ezekből vásároltam fent említett első gyűjteményi darabjaim. A program érintettjeként a népszerűsítés terén is segítettem a szervezők munkáját. A Magyar Csillagászat Egyesület Csilla levezőlistájának 6604.,  december 12-i kiadásában a következő felhívást közzétéve:

Sziasztok!

Egy érdekes előadásra és kiállításra hívnám fel a figyelmeteket. A váci Göncöl Házban Bérczi Szaniszló december 15-én "Holdkőzetek a Földön - Földi iparok a Holdon" címmel tart előadást. Az ezzel párhuzamosan megnyíló, februárig látható kiállításon holdkőzet, valamint a Campo Del Cielo, a Sikhote Alin és a Gibeon meteoritok egy-egy darabja, valamint tektitek láthatók. Sőt, az időben érkező érdeklődők limitált mennyiségben be is szerezhetnek meteoritdarabokat a kínai hullású Nantan Fe meteoritból, valamint tektitekből.

(...)

R. Nándor

A kezdetet egy azóta folyamatosan bővülő, meteoritokat és impaktitokat rejtő gyűjtemény, majd a becsapódási kráterek világában földtudományi tárgyú főiskolai tanulmányok, kutatómunka, szakmai gyakorlat, készülő szakdolgozat, a Meteoritkráter Expedíció kalandjai, valamint a Magyar Meteoritikai Társaság tagozatvezetése követte. Köszönöm mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, a teljesség igénye nélkül Bérczi Szaniszló, Dénes Lajos, Géczi Róbert, Ivanics Ferenc, Jánosi Melinda, Kereszty Zsolt, Kiszel Vilmos, Kormos Balázs, Lelkes András, Makai Zoltán, Nádai László és Rezsabek Levente nevét megemlítve.

(Rezsabek Levente fényképfelvételén a 2015-ben meglelt 260 g-os szaharai NWA meteoritom látható.)