2020. december 31., csütörtök

Adatokban-számokban 2020-as kalandozásaim-előadói körutam

Nem lehetek elégedetlen. A vírushelyzet ellenére környezettudományi kalandozásaim és országos előadói körutam során számos helyre eljutottam 2020-ban is. És akkor még nem is szóltam a naprendszerbéli vizsgálódásokról, a Holdról, a Marsról, a Jupiterről, a Szaturnuszról. Vagy éppenséggel az elsuhanó égi vándorról, a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökösről, továbbá a klasszifikációs vizsgálaton átesett meteoritomról, a Northwest Africa (NWA) 13268-ról. Az előadások kapcsán pedig az országos lefedettségű online prezentációkról. De térjünk vissza saját planétánkra, és lássuk adatokban-számokban!

  • Felkeresett országrészek (NUTS 1): Alföld és Észak, Dunántúl, Közép-Magyarország (3-ból 3)
  • Felkeresett régiók (NUTS 2): Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország, Nyugat-Dunántúl (7-ből 7)
  • Felkeresett megyék (NUTS 3): Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém (19+1-ből 10+1)
  • Felkeresett nagytájak: Alföld, Dunántúli-dombság, Dunántúli-középhegyég, Északi-középhegység, Nyugat-magyarországi peremvidék (6-ból 5)
  • Felkeresett középtájak: Alpokalja, Bakonyvidék, Balaton-medence, Bükkvidék, Cserhátvidék, Duna-Tisza közi síkvidék, Dunamenti-síkság, Dunazug-hegyvidék, Észak-magyarországi-medencék, Közép-Tiszavidék, Külső-Somogy, Mátravidék, Mezőföld, Vértes-Velencei-hegyvidék (35-ből 14)

(A mindszentkállai Kopasz-hegyen 2020.06.23-án készült felvételén a Bakony-Balaton-felvidéki Vulkáni Területen (BBVT) kalandozva a talajréteg alól éppen napvilágra kerülő hólyagos bazalt társaságában. Fotó: Fábián-Palya Péter.)