2021. február 1., hétfő

Környezettudományi kalandozások. 2021.01.31. Gánt, Bauxitföldtani Park

A Fejér megyei Gánt országos tekintetben egyedülálló látványossága a Bauxitföldtani Park, amely bányászati szempontból felhagyott Bagoly-hegyi külfejtés 200 millió év geológiáját jeleníti meg. Egyben az egyik olyan magyarországi Naprendszer-analógia helyszín, amely kozmikus környezetünkhöz hasonló felszínalaktani formakincset rejt. A Vértesben konkrétan a „Marson” kalandozhatunk, így amikor végigjárjuk a tanösvény állomásait, képzeletben a szomszédos planétán érezhetjük magunkat.

Vörös bauxitpor lep be mindent; vasas-dolomitos kőzetkibúvásokkal találkozhatunk; tektonikus folyamatokról árulkodó, meredek vető mentén haladunk; üledékrétegek sorjáznak; a vízzel teli bányagödrök a 3,5 milliárd évvel ezelőtti Jezero-kráter viszonyait példázzák. Ilyen körülmények várják a 2050 táján elsőként Marsra lépő űrhajósokat. Ezt megelőlegezve puha leszállást hajtott végre a „Mars Pathfinder szonda”, majd a Carl Sagan Emlékállomás kópiájáról legördült Sojourner rover makettem.


Némi meglepetésként hatott, hogy a Bauxitföldtani Park parkolója legutóbbi látogatásom óta már zárt, ami önmagában jó hír, ugyanakkor kevésbé, hogy maga az egykori bányaterület látogatása is fizetőssé vált, a sajtóbelépő pedig nem ismert fogalom. A kapcsolódó Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás a vírushelyzet miatt zárva, akárcsak a 2020-ban frissen átadott Geológiai Látogatóközpont. Mindösszesen a szabadtéren elhelyezett bányagépek tekinthetők meg. Remélem, legközelebb ezek az egységek is újra részét képezhetik ottani programomnak.