2024. szeptember 18., szerda

Tudományos kalandozások. 2024.09.14. Budapest, XI. ker. ELTE TTK Természetrajzi Múzeum Ásvány- és Kőzettár

 

Nagyszerűsége okán igen szerencsés dolog, hogy az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumának Ásvány- és Kőzettárában visszajáró lélek vagyok. Voltam itt a szakterület iránt érdeklődő egyszerű látogatóként éppúgy, mint hivatalból, oktatási célzattal, környezettan szakosok terepgyakorlatát (nem véletlenül) ide szervezve. Szeptember 14-én szombaton az aktuális vizit ezeket ötvözte. Egyrészt azért mentünk, mert megunhatatlan a kollekció. Másfelől: hallgatóimmal visszatérek az őszi szemeszterben, ezt pedig elő kellett készíteni. Köszönettel tartozom az előszervezésért Kóthay Klárának, továbbá Harman-Tóth Erzsébetnek, akivel nemcsak egyeztettük a leendő alkalmazott környezetkutatók itteni meteoritikai gyakorlati órájának részleteit, hanem ezúttal a világító ásványok ismertetésével bővítette tudásanyagunkat. A tárlatról magáról egy korábbi blogbejegyzésben részletesen regéltem, így azt nem ismétlem, elérhető a következő linkre kattintva: https://rezsabeknandor.blogspot.com/2022/03/20-eve-nyilt-meg-az-elte-ttk.html.
Mindig akad azonban egy-egy olyan momentum, amire ráfókuszál az ember. Most ilyenek voltak egyes a tudománytörténeti szálak: A valamikori Múzeum körúti időszakban létezett a kiállításnak egy sóbánya-modellje. Ennek installációja a nélkülözés áldozata lett: a második világháborús ostrom idején egyszerűen megették. De lépjünk még vissza az időben, és emlékezzünk Mathias Pillerre (1774-1788), az egyetem első természetrajz professzorára, egyben az első magyar természetrajzi könyv szerzőjére, akinek ásványgyűjteménye beépült az itteni kollekcióba. Szrubián Dezsőre (1888-?) - akinél pont a kérdőjel fogott meg. Híres detektív, egyben lelkes amatőr ásványgyűjtő volt, akit a második világégés után kitelepítettek, gyűjteménye nagy szerencsére itt landolt, de furdal a kíváncsiság, így életrajza bizonytalan részleteinek utána kell néznem… Az anortozit és a gabbró felhasználása a budapesti köztéri alkotások tekintetében - ugyancsak izgat. Az Ásvány- és Kőzettárban több adalék is fellelhető mindehhez. A kötélláva, amit nemrég a Kopácsi-hegyen in situ is láttam, itt kiállítási tárgy. Vissza kell menni a Balaton-felvidékre is! A jeles orosz tudósról, a sok egyéb mellett földtudományokkal és csillagászattal foglalkozó Mihail Vasziljevics Lomonoszovról (1711-1765) elnevezett lomonoszovit, mely ásvány itteni példánya a Kola-félszigetről származik. A meteoritikai részben az utolsó hullott magyar mennykő, az 1944-es Mike. Ritka, története balszerencsék sorozata - most végre tudtam rá figyelni...
...hogy aztán a ráadás következzen. Az Ásványtani Tanszék posztereit és információt olvasgatva megálltunk a legelső magyar nyelvű mineralógiai könyv keretezett címlap-reprintjénél. Hallva diskurzusunkat, maga Weiszburg Tamás professzor állt meg mellettünk. Mesélni kezdett a földtan érdekességeiről, majd beinvitált abba az irodába, ahol az ugyancsak szóba került települési, valamint a zárványok bezárására vonatkozó törvények atyja, Nicolaus Steno 1669-es alapművének 1988-ban újrakiadott egyetemi példányát őrzik. Leemelte a polcról, számtalan adalékot fűzött ehhez is... ...mit mondjak, egy élmény volt!