2019. december 16., hétfő

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2019.11.24. Üröm, Alexandra Pavlovna sírkápolnája

Árvalányhaj a cserkészkalapon  - volt aznapi pilisborosjenői kalandozásaim kísérőprogramja Ürömön. A látogatással pedig  visszakanyarodtam a bölcsőhöz, saját tudománytörténeti gyökereimhez. De sokkal inkább a végórához... ugyanis I. Pál orosz cár leányának, Nagy Katalin unokájának sírkápolnája volt a kultúrtörténeti kapcsolódás.

Az 1802-1803-ban copf és klasszicista stílusjegyekkel emelt épület "a legmagyarabb Habsburg", József nádor fiatalon, a közeli Budán elvirágzott kedvesének, Alexandra Pavlovnának (1783-1801) állít örök emléket.

A szentpétervári illetőségű nagyhercegnőt jelen sorozathoz az ásványtan kapcsolja. 1809-ben ugyanis özvegye, a nádor gazdag, eredeti nyelvén feliratozott, oroszországi eredetű kollekcióját adományozta a Tudományegyetem, a mai ELTE ásványtárának.

Sok-sok évvel ezelőtt nemcsak a mostani futó vizit jutott osztályrészül: akkor a sírkápolna belseje, pravoszláv ikonosztáza, belsőépítészeti kincsei is feltárták megrendítő szépségüket. 2004-ben aztán a főhercegnő hamvai is visszatértek megbolygatott nyughelyükre. Lesz tehát miért újra visszamenni, s tisztelettel emlékezni.