2020. január 19., vasárnap

Tárlatvezetésem a Magyar Természettudományi Múzeumban


A Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola csillagászati szakköre, a Coolstarz Bardóczné Kocsis Erzsébet tanítónő vezetésével Mátészalkán végzi nagy lelkesedéssel munkáját. Megtisztelő módon 2020. január 18-án a szakkörnek a Magyar Természettudományi Múzeumban tarthattam tárlatvezetést. 

Rövid köszöntő, valamint a Múzeum történtének ismertetése után a Coolstarz általános iskolásaival, tanítónőjével, a szülőkkel és kísérőkkel először az Ásvány- és Kőzettár gazdag meteoritgyűjteményét tekintettük meg. Ismertettem a meteoritika alapfogalmait, a meteoritok fő típusait, bemutattam a kiállítótérben látható külföldi hullások, valamint (történelmi) magyar meteoritok darabjait. Természetesen nem maradhatott el kutatási témám, a meteoritbecsapódások formakincseinek és kockázatainak felemlítése sem.

Az elsősorban a magyar dinoszauruszokra irányuló figyelem és séta után az ezen a hétvégén utoljára látható, az ember Holdra lépésének félévszázados évfordulójára Jánosi Melindának, az Ásvány- és Kőzettár muzeológusának heroikus szervezőmunkája eredményeképp megszületett emlékkiállítással folytattam az ismertetést. Megtisztelő módon a Vitrinek teli Holddal tárlat része a Hold-opusz című irodalmi kötetem; gyűjteményemből Hédervári Péter holdkutatással foglalkozó munkáinak sorozata; valamint a konkurens szovjet programok kötetbe rendezett relikviái. A kamarakiállítás gazdag anyagából a  Kereszty Zsolt és Kormos Balázs gyűjteményéből származó méretes, szemnek is szépséges, remekül installált holdi meteorit példányok, valamint az Apollo-11 és -17 missziók által hozott, az Egyesült Államok által hazánknak adományozott holdkőzet-fragmentek aratták a legnagyobb sikert.

A múzeumi séta az emeleti részen folytatodott, majd az indulást követően a vasútállamos mellett (a gyerekek körében mindig sikeres) gyorséttermi ebéddel zárult. Remek napunk volt! Nagyon köszönöm a felkérést, örömömre szolgált a tárlatvezetés, hiszen kedvenc témáim kerültek terítékre. Egyben remélem, sikerült hozzájárulnom a gyermekek élményeihez.