2020. május 6., szerda

A Hédervári-kráter peremén állunk!

Feltett szándékom, hogy folyamatosan napirenden tartsam a (nemcsak) általam a valaha volt legjobb tollú magyar csillagászati és földtudományi ismeretterjesztőnek tartott Hédervári Péter emlékgyűjteményének kérdéskörét.

A máshol esetleg nyomokban előforduló, valamint itt-ott kallódó értékek mellett az évek során a legnagyobb hazai gyűjteménnyé terebélyesedett emlékanyag köteteit, cikkeinek folyóiratait, személyes tárgyait, dokumentumait, hagyatéki elemeit, de még egyik komoly műszerét is magában foglalja. Ezek mennyisége, ha nem is óriási, de így is a jelenleg biztosan egyben levő legjelentősebb Hédervári-gyűjtemény.

Nem véletlen a lelkesedés, hiszen legnagyobb hatású példaképemnek tekintem: az elmúlt két évtizedben a Meteoron át a Természet Világáig cikkeztem róla (többek között Keszthelyi Sándor társszerzőségével); (Sragner Mártával közösen) egy életrajzi kötetet írtunk róla; a (Göncöl Alapítvánnyal karöltve) emléktáblát állítottunk tiszteletére; a Göncöl Ház geológiai tárlatán (Kiszel Vilmos segítségével) kiállítással emlékeztünk rá; az Albireo Amatőrcsillagász Klub tagságával leltároztuk csillagvizsgálójának megmaradt értékeit; több tudománytörténeti előadást szenteltem személyének.

Bővüljön tovább a Hédervári Péter emlékgyűjtemény, legyen egy helyen, ami felkutatható és begyűjthető, nem kizárva egy jövőben fizikailag megvalósuló tárlatot, esetleg korszerű online múzeumot. Nem vagyok egyedül... példának okéért kedves barátom, Nagy Róbert pár napja örökített meg a gödöllői Vulpecula csillagda 200/1200-es Newton-reflektorával a róla elnevezett holdkrátert. A Hédervári-kráter peremén állunk!