2020. november 30., hétfő

Környezettudományi kalandozások. 2020.11.29. Bozsok, Írott-kő

A csoda már a csinos Velemből a Kőszeghez tartozó Hörmann-forráshoz vezető szerpentinúton beköszöntött. A zúzmarás, alpokaljai táj hamisítatlan karácsonyi hangulatot sugárzott. A forrás melletti parkolóból a Dunántúl (mi több, Burgenland) legmagasabb pontja, a 884 m-es Írott-kő felé gyalogosan kaptatva mindez tovább fokozódott.


Mindeközben a Nap sugarai által felmelegített, déli kitettségű - így jégmentes - lejtők mellett elhaladva időnként visszazökkentünk a napsütéses őszbe. Az Írott-kő több szempontból is érdekes célpont. A forrástól a magaslatára vezető turistaút részben az egykori vasfüggöny mellett halad, és közigazgatásilag több Vas megyei település „tartozéka” (Kőszeg, Velem, Bozsok).


A csúcsáról a távolba tekintő, 1913-as építésű kilátó pontosan az osztrák-magyar határon fekszik. Körülöleli 1922-es keltezésű határkövét, ahogy magát a kilátót trianoni társai. Itt kezdődik - vagy éppenséggel itt ér véget - az Országos Kéktúra. Természetvédelmi oltalmát a Kőszegi Tájvédelmi Körzet és az Írottkő Natúrpark biztosítja, az Írottkő tanösvény állomásai idősek és fiatalok környezeti nevelését egyaránt szolgálják.


Bár a névadó fillit-szikla osztrák területen áll, kőzettani szempontból magyar oldalon is végig a Kőszegi-hegység ezen részét alkotó, jura-kréta időszaki tengeri üledékből képződött, majd az Alpok hegységképző folyamata során átalakult és felgyűrődött metamorf kőzeteken járunk (vagy éppen bukunk orra).