2022. április 13., szerda

Vitrinemben a marsi SNC meteoritok névadó példányai

Bolygónk légkörét naponta többezer tonnányi meteoritikus eredetű törmelék, porszem éri el. Ennek ellenére elenyésző mértékben található a Földön olyan extraterresztikus eredetű anyag, amelynek szülőégitestje ismert. De melyekről tudjuk biztosan, hogy honnan érkeztek? Ezen unikális, naprendszerbeli „nagykövetek” közül a legelőkelőbb „uralkodót”, a vörös bolygót, a marsi meteoritok képviselik.

A marsi nagykövetek három főcsoportjának névadói a következő meteoritok (a hullás időpontjával és helyével): chassignitek–Chassigny (1815, Franciaország), shergottitok–Shergotty (1865, India), nakhlitok–Nakla (1911, Egyiptom). Természetesen származási helyük megállapítása a közelmúlt tudományos eredménye. A maga 18 kg-jával a legnagyobb össztömegű a Zagami (1962, Nigéria), a második a meteoritgyűjtői körben baráti árképzése miatt legnépszerűbb Tissint (2011, Marokkó). Az említett földi analógiák miatt kétségtelenül a legizgalmasabb az unikális alcsoportot képviselő polimikt breccsa, az NWA 7034, azaz a magas víztartalmáról híres „Black Beauty”, valamint annak a földi halandók számára is elérhető ún. párjai. A marsi főcsoportok közül a chassigniteknek mindösszesen három példánya ismert! A névadó francia Chassigny mellett két észak-afrikai, a 2014-es NWA 8694, valamint a 2000-ben meglelt NWA 2737, mely piciny fragmentjét magam is őrzöm „kommerszebb” társai között.

Ha lúd, legyen kövér! Április 2-án, a 25. Lurdy Házi ÁsványBörzén Kereszty Zsoltnak, a Meteoritgyűjtők Nemzetközi Szövetsége, az IMCA 6251-es számon regisztrált tagjának, szakmai szervezetünk, a Magyar Meteoritikai Társaság elnökének standján beszereztem a képen látható díszdobozos szettet. Benne nemcsak az létező háromból a második chassignitemet, de egyben a három névadó marsi SNC meteorit piciny darabkáját! Kiforgatva a klasszikus filmcímet, „Kincs, ami van” - immáron a vitrinemben.