2022. december 4., vasárnap

Tudományos kalandozások. 2022.12.04. Budapest, I. ker. Ördög-árok

Az elmúlt valamivel több mint egy hónapban, bár az írásos és hangzó ismeretterjesztő tartalmak továbbra sem hiányoztak, sokkal inkább a szakmai tevékenységre koncentráltam. Így megnyugtatok minden kedves Olvasót, hogy az utoljára október 28-án Egerből jelentkező „Tudományos kalandozások” csak ideiglenesen adta át helyét egy földrajzi táj- és településértékelési kutatásnak. Ez teljes lezárulta után, népszerű formában is felcsendül majd a februárban induló 2023. évi országos előadói körutam első nyilvános online élő adásán. Szerepelni fog benne az Ördög-árok patak is. A mai kalandozás is ehhez az érdekességekkel teli, izgalmas folyóvízhez kapcsolódik - ezúttal budapesti I. kerületi vonatkozásaival.

Az Ördög-árok forrása a Pest megyei Nagykovácsi-medence; hossza 21 km; vízgyűjtőterülete 65 km2, ennek legmagasabb pontja 558, legalacsonyabb 98 m-el magasodik a tengerszint fölé; középvízhozamának sokévi átlaga 0,25 m3/s (Szablyár, P. 1999). Délkeleti folyásirányú; kisvíz-jellegű; vízjárása szélsőségesen ingadozó. A múltbéli árvizek miatt, valamint a városiasodás következtében fővárosi szakaszának jelentős részét beboltozták. A Erzsébet híd szomszédságában, a Budai alsó rakpartnál ömlik a Dunába.


Alacsony Duna-vízállásnál le-, sőt besétálhatunk az immáron mesterségesen kialakított torkolatához. Kellő óvatossággal, hiszen az alsó rakpart keresztezése is veszélyes ezen a szakaszon a jelentős gépkocsi-, továbbá a közlekedésbiztonsági okokból vélhetően tudatosan kizárt gyalogosforgalom okán. A beboltozott Ördög-árok kiömlőnyílásán 30 m-es szakaszon hatolhatunk be. Nem tovább, hiszen a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felirata alapján „A csatornába bemenni tilos és életveszélyes”. Ezt hangsúlyozandó a jelzett táv után csak a vizét kiengedő, de a kalandorokat elriasztó betonfallal zárták le a beboltozott Ördög-árok forrásirányú útját.

A patakkal összefüggő I. kerület érdekességek azonban nem érnek itt végett. A Döbrentei téren található ugyanis az 1970-ben emelt Ördögárok emlékkő. Ez főképp történeti információkkal szolgál a vízfolyásról. Felállításának apropóját pedig az adta, hogy bár az egykori Árok utca a hangulatos Tabán brutális szanálásával eltűnt ugyan, de falait konzerválva ránk maradt a patak egykor itt álló egyik hídjának középkori támfala és hídfője. Mindebből következtethetünk tehát, hogy itt éppen valahol alattunk csordogál az Ördög-árok, így fölötte, szó szerint a „vízen járunk”.

Videó TikTok-csatornámon: https://www.tiktok.com/@rezsabeknandor