2023. március 24., péntek

A geomorfológia-oktatás módszertani kísérlete az EKKE Környezettudományi és Tájökológiai Tanszékén földrajzos hallgatóknak

1. ábra: Geomorfológiai térképpel terepen (Forrás Dobos, A. 2023)

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Természettudományi Karán, a Földrajz és Környezettudományi Intézet Környezettudományi és Tájökológiai Tanszékének egyetemi docense, Dr. Dobos Anna témavezetésével érdekes módszertani kísérletének voltak aktív résztvevői a geográfus mester, a földrajztanár mester és az osztatlan földrajztanár képzések hallgatói. Ennek során a Geomorfológia (LMT_FD124G2) tantárgy keretein belül terepasztalon készítették el a tengerparti (magas és lapos tengerpartok), a folyóvízi és vulkáni területek felszínalaktani formáit.

A 2022/2023-as tanév tavaszi félévének március 10-i - szó szerint formabontó - gyakorlata ezt követően Eger Vár utcai parkjának magaslatán a település domborzatát áttekintő, a geomorfológiai térképek használatát és értelmezését segítő terepi megfigyeléssel folytatódott. A záró kiselőadás-szekcióban a poláris és szubpoláris területek formacsoportjairól, a nedves és félig nedves szubtrópusok formaegyütteseiről és az állandóan nedves trópusok formáiról hangzottak el hallgatói prezentációk.

2. ábra: Terepasztalos feladat (Forrás Dobos, A. 2023)