2023. április 7., péntek

Tudományos kalandozások. 2023.04.07. Budapest, VIII. ker. G. Hajnóczy Rózsa síremlék

A földrajztudomány által is elismert utazó-keletkutató, Germanus Gyula (1884-1979) emlékhelyei közül ez évben a II. kerületi szoborkompozícióról - emléktábláról - közterület elnevezésről, továbbá XII. kerületi (második nejével közös) síremlékéről bloggoltam.
Nagypénteken első hitvesének, G. Hajnóczy Rózsa (1892-1944) írónőnek a Fiumei úti sírkertben található síremlékét kerestem fel. Díszítőelemektől mentes, szikár emlékhelye - különösen az esőre hajló, hideg időben - öngyilkosságával váratlanul és tragikusan véget ért életére utal. Nyughelye a nemzeti sírkert 34-e parcellájában a 7. sor 10-es sírhelye.
Már a meleg szobában tartom kezemben a közel kéttucatnyi kiadást megélt best-sellerét, „Bengáli tűz” című regényt. A Szépirodalmi könyvkiadó által 1974-ben megjelentetett nyolcadik kiadás 10 oldalas előszavát Germanus Gyula írta. Az irodalomtörténeti kutatások szerint azonban nemcsak ez a felvezetés, de vélhetően egészét mű az orientalista férj alkotása.
Sem Rózsát, sem a keletkutató nem tudjuk már megkérdezni. De akár igen, akár nem, Germanus Gyula kalandos élete és gazdag életműve, feleségének drámai sorsa magát az olvasmányos, ugyanakkor mély mondanivalójú, indiai élményeikről szóló kötetet mindettől függetlenül örökkévalóvá nemesíti.