2023. április 9., vasárnap

Tudományos kalandozások. 2023.04.09. Budapest, XXII. ker. Budatétényi Rózsakert

A budatétényi botanikus kertbe az elmúlt években több alkalommal is terveztem ellátogatni, viszont a kutatóintézeti háttérhez igazított nyitvatartás mindig ellehetetlenítette ezt. Éppen ezért örültem meg annak, hogy jelenlegi fenntartó működtetése alatt ez még húsvét vasárnapján is lehetségessé vált. Ugyan a Budatétényi Rózsakert néven ismert dísznövénytelep szépségét fajának virágzásakor mutatja, tájképi jellege, szoborkompozíciói, közpark funkciói, valamint a tudománytörténeti múltja miatt ezt megelőzően is érdemes felkeresni.

Az előzmények 1950-ig nyúlnak vissza, amikor is a létrejövő Kertészeti Kutatóintézetnek a kezdetektől kiemelt kutatási témája volt a szabadföldi rózsatermesztés. A Dísznövénytermesztési Állomás területén az első rózsakiállítást 1958-ban rendezték meg. Egy őszibarack ültetvény és több szántóföld helyén Márk Gergely és Ormos Imre munkájának eredményeképp 1963-ban alapították meg hivatalosan hazánk legnagyobb rozáriumát. 2,5 ha-on 1000 fajt mutatnak be, amely 9000 rózsatőt (!) jelent. Tudományos főszerepe a biológiai sokféleség megőrzésében van: a későbbi nemesítési munkákhoz génbankként őrzi a különböző, elsősorban fagy- és szárazságtűrő fajtaváltozatokat.

Növénytani megújítására 1993-1995-ben, infrastrukturális rekonstrukcióiójára 2017-ben került sor. A közelmúltban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének kezelésében működött. Ez 2021-ben olvadt be a mostani fenntartó, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szervezeti keretébe, és annak Kertészettudományi Intézete Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének részeként funkcionál. A Budatétényi Rózsakert pontosan a Campona bevásárlóközponttal szemben, a XXII. kerületi Nagytétényi út 188-190. alatt várja látogatóit.