2023. május 20., szombat

40 éves a Kecskeméti Planetárium


„Az MCSE Kiskun Csoport és Neptunusz Amatőrcsillagász Kör hivatalos kecskeméti megjelenésén tucatnyi új tag, illetve az eseménynek helyszínt biztosító Kecskeméti Planetárium csatlakozott szervezeteinkhez. A telt ház előtt zajló planetáriumi előadás után E. Kovács Zoltán igazgató, Rezsabek Nándor a Kiskun Csoport vezetője és Balaton László a Kiskun Csoport helyettes vezetője tartott előadást, majd kötetlen beszélgetés keretében került sor a helyi és a környező településéken élő csillagászati szakkörösök, a városban évek, sőt évtizedek óta eredményesen működő Magyar Csillagászati Egyesületi tagok, illetve a környező településeken élő csillagászatbarátok felvételére.” - adta hírül 2005-ben A Kiskun Csoport és Neptunusz Kör Kecskeméten is címmel az MCSE Kiskun Csoportjának honlapja (https://www.mcse.hu/helyi-csoportok/kiskun/kiskun-hirek-2005/a-kiskun-csoport-es-neptunusz-kor-kecskemeten-is/).

Ez az eredetsztorija annak, hogy Szűcs László igazgatótól megtisztelő módon meghívót kaptunk a Kecskeméti Planetárium megnyitásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepi programra. Nem először történt mindez, hiszen a 25 éves évfordulót is közösen ünnepeltük, sőt megtisztelő módon 2008-ban A csillagászati közművelődésben végzett áldozatkész tevékenységéért a negyedszázados „Kecsplan” elismerő oklevelében is részesültem E. Kovács Zoltán akkori igazgató jóvoltából. Az utolsó itt töltött alkalmak egyike 2009-ben az V. Napórás Találkozó; majd 2018-ban a Planetology.hu honlap szerkesztőbizottságának felállítása kapcsán későbbi tartalomszerkesztőnk, Balogh Gábor planetáriumi előadásának meghallgatása volt.

2023. május 19-én jó volt újra a Kecskeméti Planetárium székébe süppedni, találkozni a régi barátokkal, a Morvai József vezette mai MCSE Kiskun Csoport tagjaival, az egykori "PTM-ekkel" (Planetárium Társadalmi Munkatárs), a hazai csillagászat ismeretterjesztés kiválóságaival. A program Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony ünnepi köszöntőjével vette kezdetét. Őt Mátis András követte - a Zeiss ZKP-1 planetáriumi műszerrel megesett kalandjairól mesélve. Majd jöttek a korábbi igazgatók, az alapító Újvárosi Antal, majd az említett E. Kovács Zoltán, saját élettörténetüket beleszőve, autentikusan idézve meg a Plani egy-egy korszakát. Őket Szűcs László, a jelenlegi direktor követte, de már nem a múltat, hanem a jövőt, a terveket és reményeket felvázolva. Az esemény nem lett volna teljes planetáriumi vetítés, valamint az itteniekre oly’ jellemző lézershow nélkül, melyeket Szabó Balázs szakelőadó vezetett elő. Az ünnepség a Kecskeméti Planetárium tortájának felvágásával és baráti beszélgetésekkel zárult.