2023. szeptember 8., péntek

Könyvismertető Bujtor László „Dinóország új lakói” című kötetéről

 
Valóságos felüdülés kézbe venni Bujtor László geológus új kötetét. A dinoszauruszok iránt érdeklődő átlagolvasó ugyanis itthon leginkább ahhoz szokott, hogy közepes minőségű külhoni kiadványokat gyenge minőségű fordítással ültetnek át magyar nyelvre. Legtöbbször nemhogy szakmai, de még nyelvi lektort sem alkalmazva. Ennek megfelelően bármennyire is vonzó egy-egy kiadvány, a témához kicsit is konyítók kedvét a tényleges „tartalom” hamar elveszi.

Az alapvetően gyermekeknek szánt, ellenben felnőtteknek ugyancsak alapos ismereteket nyújtó új népszerűsítő őslénytani kötetben viszont minden a helyén van. Egy írni is tudó, Zsoldos Péter-díjas szerző, aki nem mellesleg a paleontológia területén mozgó földtudós. Dr. Bujtor László habil. az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézetének egyetemi docense. A borítót és a rajzokat készítő Jeneses Imre illusztrátor, aki olyan minőséget hoz a kötet dizájnjában, hogy az bármilyen színes-szagos külföldön fogant dinós kötettel versenyre kel. És ahhoz, hogy a könyvterv a képszerkesztésben, a tördelésében és nyomdai kivitelezésben is egységes egészet alkosson, Imre Judit grafikus kiváló munkája kellett. A Digi-Book Kiadó kemény borítós, A4-es formátumú, 47 oldalas, (nyomdatechnikai értelemben is) színes kiadványa igazi telitalálat.

A Dinóország új lakói fel-, és a Nemrég felfedezett őslények nyomában alcím pedig a kötet másik nagy erényére világít rá. A szerző geológusként kitér a földtörténeti időskálára, tág teret szentel a lemeztektonikának, a dinoszauruszokat kipusztító impakt eseménynek; paleontológus énjével pedig bemutatja a dinók felfedezésének legfontosabb momentumait, táplálkozásukat és életmódjukat, egyedfejlődésüket és fosszilizációjukat. De nem, most nem erre gondolok. Hanem - a szó szerint - a kötet gerincét adó új fajok bemutatásának. Nem ezredszer is a Tyrannosaurus rex és a Triceratops a téma, hanem a 2017 és 2021 (!) között felfedezett dinók, az Issin át a Yamatosaurus-ig. Névjegyük tartalmazza legfontosabb „személyi” adataikat; térkép mutatja, merre volt élőhelyük; korolásukat időszalag ábrázolja; méreteiket látványosan összehasonlítások teszik szemléletessé. Kiderül az is, van-e mai leszármazottjuk, valamint minden esetben valami plusz érdekesség is - megint csak szó szerint - napvilágra kerül velük kapcsolatosan.

A könyv elérhető minden jelentős hazai könyvterjesztő hálózatában és boltjaiban. Bibliográfiai adatai a következők: Bujtor László (2023): Dinóország új lakói. Nemrég felfedezett őslények nyomában. Digi-Book Kiadó, Budaörs, 47 p., ISBN 978-963-559-817-5. A kiadvány ajánlott fogyasztói ára 4800 Ft.