2024. augusztus 9., péntek

Tudományos kalandozások. 2024.08.04-07. Olaszország, Vezúv

A Vezúv légi felvételen
A mini-vulkánexpedíció a kontinentális Európa egyetlen aktív tűzhányóját, az olaszországi Vezúvot helyezte célkeresztbe. A vulkán mellett a történelmi, 79-es kitörés által elpusztított kisebb településeket érintette. Következzenek távirati stílusban a legfontosabb momentumok!
 
A 79-es pusztító kitörés áldozatai Herculaneum egykori tengerpartján
Nem lehet mással kezdeni, mint egy kis társadalomföldrajzi színessel. A dél-olasz viszonyokhoz volt már szerencsém, de Nápoly és környéke megér egy külön misét. Az ellentétek játéka, ami az ide érkezők szeme előtt lezajlik. Egyszerre vannak jelen a rossz állapotú lakóépületek, bennünk pedig a nívósan kialakított magánlakások. A belvárosi utcákat uraló fekete afrikai migránscsoportok, valamint az angol nyelvtudás híján is végtelenül segítőkész olaszok. A mindent ellepő szemét és retek közepette grasszáló divatdiktátor férfiak és igényesen öltözködő nők. A kaotikus tömeg- és gépjármű-közlekedés eszközeiből kilépve az utolsó hévállomás büféjében is nívós kínálat és (nem magyar…) kiszolgálás.
 
A Vezúv kúpjának 320 m mély krátere
A tűzhányóhoz hajtűkanyarokkal tarkított szerpentin út visz fel. Mediterrán vidék ez is, de korántsem oly’ kopár, mind Dalmácia. A tengerszint fölé 1281 m-el emelkedő rétegvulkánon 1170 m-es magasságig lehet eljutni. Kötelező előregisztráció után, beléptetőrendszeren áthaladva, kiépített úton járható (nagy részben) körbe a 79-es keletkezésű (belső) kúp (Il Gran Cono) szédületes mélységű, 320 m mély krátere
. Az út jellege miatt ajánlott a túracipő, ugyanakkor városi legenda, hogy mindenképp pulcsival vagy kabáttal kell készülni, hiszen nyári hónapokban és jó időben meleg, nagyon meleg van. 1995 óta természeti értékeinek oltalmát a Vezúv Nemzeti Park keretei biztosítják. Felszíni földtani képződményei valóságos mennyországa a magmás kőzetek rajongóinak. A felszínalaktan fanjai pedig megfigyelhetik az 1132 m-es Mone Sommát, ami a korábbi tűzhányó roncsa, valamint annak kaldera-maradványát, amely "tartalmazza" a mai vulkáni kúpot.
 
A kitörésben elpusztult ókori Herculaneum mozaikos épületdísze (ma Ercolano)
(Pompeii mellett) Herculaneum UNESCO világörökségi helyszín. Egy komplett város, amit az ásatások a maga közel eredeti valójában tárták fel, és ismertettek meg a jelennel. A Római Birodalom hihetetlen gazdagságának mementója, emeletes villaépületekkel, gőzfürdővel, masszázsszalonnal, medencékkel. Nem mondok nagyot azzal, hogy a mai település, Ercolano viszonyai sem jobbak. Döbbenetes az a rétegsor, ami a vulkáni törmelékes kőzetekkel befedte, valamint az egykori tengerpart, ahol a hajókkal menekülni próbálók csontvázainak tucatjai tanúskodnak az emberi életeket sem kímélő kitörésről.
 
Nero császár feleségének eltemetett villája az egykori Oplontis-ban (ma Torre Annunziata)
A varázslatos óvárosú Torre Annunziatában - a szintén a Vezúv által elpusztított - ókori Oplontis látnivalói sajnos zárva tartottak. Erről persze sehol semmi infó, sőt, az alig 50 m-re levő turisztikai irodában az ott dolgozó fiatalok még örvendve bólogattak a tervezett látogatásra. Sőt mi több, még alaprajzzal is szolgáltak; viszont odaérve a kutyás őr felvilágosított, hogy nemcsak ez, de Stabia (ma Castellammare di Stabia) romterülete is zárva. Panorámájával egy összbenyomás azért így is szerezhető volt Oplontis Nero császár feleségének emelt pazar Villa di Poppeajáról.
 
A Villa Regina, a sztratovulkán áldozata Boscorealéban
Boscorealéban a Villa Regina csinos kialakítású múzeuma a környező (nem örökre) eltemetett települések leletanyagából összességében válogat, bemutatja a tágabb természeti környezetet, és kitér például az (akkor is fontos) földméréstanra, annak eszközeire és kataszteri térképeire is. A 79-es kitörés kataklizmája itt a névadó villaépület mellett annak farmgazdaságát is elpusztította. A mementóként kiállítási tárggyá nemesült sertés mellett szőlőjét újratelepítettek, épületének freskóit restauráltak, hatalmas terménytárolóit bemutathatóvá tették.
 
A Tirrén-tenger Nápolyi-öble a vulkáni eredetű fekete homokkal Torre Annunziatában - a háttérben a Sorrentói-félsziget és Capri szigete
A Tirrén-tenger Nápolyi-öble mind a sztratovulkánról letekintve, mind partján állva, valamint kellemesen meleg vizében megmártózva egyaránt csodás emlék. A tűzhányó, a nagyváros és a kisebb óvárosok mellett a környék turizmusának mind bel-, mind külföldiek által kedvelt desztinációja. Földrajzi érdekessége továbbá a feltűnő Sorrentói-félsziget és Capri szigete, földtanáé tengerpartjának a tűző napon átforrósodott bazaltos fekete homokja.
 
Graffitin a Vezúv 79-es kitörése Torre Annunziata óvárosában