2019. február 7., csütörtök

Rükl+

Január 29-i bejegyzésemben A Hold atlaszai címmel egyik kedvenc szerzőm, a cseh Antonín Rükl (1932-2016) holdtérképeivel összefüggésben bloggoltam.

A Rezsabek Nándor astronomy-geology Facebook-oldalán többek között Farkas Ernő, Gesztesi Albert és Mátis András idéztek be az ő gyűjteményükben is meglevő, valamint további holdas, illetve már nem is csak planetológiai vonatkozású Rükl kiadványokat.

Nekem sem kellett több: a gyűjteményi kutakodás kezdetét vette! Az első körben posztolt kiadványok kéznél voltak. Az volt a könnyű menet. A mostani képen láthatók viszont könyvtáram bolygó- és csillagtérkép, illetve külföldi csillagászati-földtudományi kisnyomtatványtárából kerültek napvilágra. Alapos túrást követően.

Van itt kérem szépen minden! Az egyik valaha gyártott legkidolgozottabb, forgatható csillagtérkép. Az Orloj csillagászati órával foglalkozó kis tudománytörténeti kiadvány. A belső borítóján ugyanezt megidéző, prágai helyszíneket taglaló csillagászati képeslapgyűjtemény. (S a fotón nem  szereplő csehszlovák amatőrcsillagászati jelenségnaptár, a Vesmír (Világegyetem) 1984-es januári száma.)