2019. szeptember 1., vasárnap

Csillagászat(történet)i kalandozások. 2019.08.31. Pomáz, Nikola Tesla utcanév- és emléktábla

Széles e hazában mindösszesen egyetlen közterület viseli a zseniális fizikus-mérnök-feltaláló, Nikola Tesla (1856-1943) nevét. A Pest megyei kisvárosban, Budapest szomszédságában, Szentendre árnyékában, a Pilis lábainál - Pomázon. Felirata a település történetében meghatározó szerb nemzeti kisebbség anyanyelvén is tájékoztat.

Tesla számtalan nevéhez fűződő kísérlet, találmány, műszaki fejlesztés mellett a Napból érkező rádióhullámokat is észlelni próbálta, így a tudománytörténet a rádiócsillagászat egyik úttörőjeként is számon tartja. S bár tény, egész lénye szinte egy mások dimenzióban mozgott, személyére és munkásságára komoly áltudományos réteg rakódott. Feladatunk, hogy ezt legalább köreinkben próbáljuk eltávolítani. 

A helytörténeti kutatások alapján viszont tény, hogy a 19. század végén két alkalommal, 1881-1882-ben, valamint 1892-ben is tiszteletét tette tehetős pomázi szerb rokonainál, a mára gyalázatos állapotú egykori Luppa házban. Az utcanév mellett a Luppa Vidor utcában erre emléktábla hívja fel a településen nyitott szemmel járok figyelmet.