2020. június 6., szombat

Környezettudományi kalandozások. 2020.06.06. Szarvaskő, Vár-hegy

 

Bár a Heves megyei Szarvaskőn az elmúlt években kétszer is megfordultam, egyértelműen a mai vizit kapcsolódott szorosan kedvelt témáimhoz. Az 1200-as évek második feléből származó várának - a még a 20. század elején is álló! - falmaradvány-nyomait sem utolsó keresni - amelyekből mindösszesen tornyának a várhegy falába simuló részei jellegzetesek -, de az igazi cél tanösvényének földtani érdekességei voltak.

A Vár-hegyre menet ennek első állomása magmás bazaltjának és lemezes elválású metamorf palájának határfelülete. Kicsit továbbhaladva szintén lemezes elválással ún. mangángumós palarétegeket figyeltem meg. Az igazi kincs - s valljuk be, látogatásom első számú indítéka - gömbölyded formájú bazaltképződménye. 

Az ún. (mélytengeri bazalt) párnaláva (pillow lava) napjainkban is keletkezik az óceánközépi hátságok mélyén - a tektonikus folyamatok eredményeképpen feltörő lávaanyagból. De mit keresnek itt, a Bükkben? Nos, a földtörténeti jura időszakban itt hullámzó tenger fenekén egyazon földtani folyamat révén keletkeztek - majd az évmilliók geológiája emelte a "ma" páratlan szépségű magasságába.