2020. július 16., csütörtök

Göncölszekér vs. ScienceBlog

Egy régi, nagyon szép hagyományt újítottam fel a mai nap. Az Albireo Amatőrcsillagász Klub vezetésének idején Albireo Országjárás néven kerestem fel csillagász, csillagászati ismeretterjesztő és amatőrcsillagász barátaimat, valamint csillagvizsgálókat, planetáriumokat, csillagászati egyesületeket, klubokat és szakköröket országszerte. Jó volt találkozni a régi barátokkal, az addig  csak online ismert remek észlelőkkel, vagy éppen elkötelezett helyi aktivistákkal.

A mai nap ennek az emléknek a  hangulatában telt, ugyanakkor már az új idők, blogoldalam (Rezsabek Nándor ScienceBlog) jegyében. Nagyon régi kedves levelezőtársamat, a Göncölszekér Csillagász Szakkör vezetőjét, Murányi Lajos amatőrcsillagászt kerestük fel Gyöngyöstarjánban.

A kétállomásos mátrai vulkántúra ezen nyitóprogramja igen jól sikerült:  végre személyesen is volt mód Lajossal találkozni. Élmény volt hallgatni a sok régi történetet, előkerültek a mindig alapvető amatőrcsillagászati szálak, és mindezt áthatotta egy érdekes ember változatosan alakuló sorsa. Köszönjük Lajos a vendéglátást, a szörpöket, a jó borokat. Folyt. köv.