2024. március 21., csütörtök

Ősállatok és bányajáratok - átadták Komlóverzum Látogatóközpontot

2024. március 20-án Komló város Önkormányzatának meghívására közéleti személyiségek, valamint tudományos kutatók, egyetemi oktatók és tudományos újságírok gyűltek egybe a dél-magyarországi településen a Komlóverzum Látogatóközpont átadó ünnepségére. Komló a térségi fejlesztési igények támogatását célozva nyert jelentős összegű kormányzati támogatást a Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény új látogatóközponttal történő fejlesztésére. A beruházás eredményeképp létrejött nívós kiállítóhely átadójának nyitányaként Steinerbrunner Győzőné intézményvezető, valamint Polics József polgármester köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy a város nem felejti el múltját, ugyanakkor egy jövőbe tekintő településimázst formál. Ünnepi beszédében Dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára ugyancsak kiemelte a szénbányászati örökséget; Dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője pedig a helyi beruházási csomag koronájaként tett említést a Komlóverzumról. Steinerbrunner Győzőné az intézmény és az annak helyt adó épület történetét ismertette, melyet Dallos Tamás komlói plébános áldott meg, majd gyimesi népdalok csendültek fel.

A környék földtani gazdagságát kihangsúlyozó tárlatvezetésen Dr. Bujtor László, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense mutatta be a korszerű, audiovizuális elemekkel átszőtt Látogatóközpontot. A résztvevők elsőként tekinthették meg az ősállatok rekonstrukciót és fellelt fosszíliáit; a bányajáratot szimbolizáló folyosó mentén az egykori tárókban folyó kitermelés ereklyéit és a valamikori bányászlakások enteriőrjét; jégkorszaki ősemberbarlangot, méretarányos mamuttal és elejtőivel.

A megnyitóünnepség ezt követően tudományos konferenciával folytatódott. A Komlóverzum projekt "motorja", Dr. Pap Norbert geográfus-történész levezető elnök felvezetése után Polics József köszöntőjében örömmel jegyezte meg, hogy az intézmény innen már a látogatókat várja, és a világszínvonalú projektet a téma legkiválóbb szakemberei kivitelezték. Prof. Dr. Gábriel Róbert biológus, a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora megnyitójában egyes kulcsszavak mentén elemezte a beruházást, aminek végcélja egy élhető város létrejötte; Dr. Pap Norbert pedig örömét fejezte ki, hogy a projektben érdekelt remek szakmai csapat teljes egészében képviseltette magát a konferencián. Ezután az esemény „karmestere”, Dr. Bujtor László „A Mecsek hegység térben és időben; Különleges környezetek, ritka élőhelyek, kiemelkedő földtani értékek” címmel tartotta meg nyitóelőadását, kihangsúlyozva a Tisza-Dácia nagyszerkezeti egység vonatkozásában a Mecsek környékének egykori mikrokontinens jellegét. A legendás Prof. Dr. Kordos László paleontológus az általa leírt Komlosaurus tudnivalóival lépett a pódiumra; Dr. Maria Barbacka paleobotanikus „A lenyűgöző Komlopteris” címmel prezentált; míg Segesdi Martin geológus a triász őshüllők világát idézte meg.

A szünetet követően Dr. Virág Attila paleontológus a Mecsek mezőin, a mai Baranya megye területein egykor legelésző mamutokról; Majdán Mira régész-főmuzeológus a Kárpát-medence mamutvadászairól, a Gravetti kultúráról beszélt. Dr. Gyenizse Péter geográfus (Dr. Kitanics Máté geográfus-történésszel és Dr. Ács Marianna művelődéstörténésszel közös előadásanyagával) településföldrajzi vizekre evezve „Komló, a hirtelen nőtt város” címmel prezentált. Dr. Gonda Tibor közgazdász (Prof. Dr. Csapó János geográfus és Dr. Raffay Zoltán geográfus társszerzőségével) a turizmusról, mint termékről; ilyen tekintetben a Komlóverzum lehetséges szerepéről; valamint térségi geopark esetleges létrehozásáról beszélt. Dr. Pirisi Gábor geográfus (Dr. Bujtor László - Dr. Merza Péter geográfus - Prof. Dr. Pap Norbert kooperációjában) Komló rebranding-folyamatát, a város új arculatát taglalta. A színvonalas program levezető elnöki és a polgármesteri zárszóval ért véget. A Komlóverzum Látogatóközpont március 26-tól várja látogatóit Komlón, a Városház tér 1. alatt. További információk az intézmény honlapján és közösségi média felületein érhetők el.