2019. január 5., szombat

Első felvételek a Hold túlsó oldaláról

2019. január 3-án Holdistennő (Csang'e-4) platformjáról legördült a Jáde nyúl (Jütu-2) rover. 

A kínaiak sikerrel vettek minden akadályt, s meghódították a Hold túlsó oldalát. Ha az egykori hidegháborús űrverseny terminológiáját használjuk, mondhatjuk, hogy a küzdelem sima leszállás (soft landing) csatáját Kína fölényesen megnyerte.

Szép teljesítmény volt! De most lapozzunk vissza a tudománytörténet enciklopédiájában. Mindenhez hívjuk segítségül a bibliofil szerző könyvtárát. 

A Hold átellenes oldalának első felvételeit 1959-ben a szovjet Luna-3 készítette. Történelmi tett volt, az űrverseny egyik korai diadala. Az oroszok meg is adták a módját az is ilyenkor szokásos - minden nagyhatalomra jellemző - tudományos kommunikációnak. 

A témában három kötetet is őrzök könyvtáramban. Forrásuk egyetlen szovjet kiadás, a Szovjet Tudományos Akadémia jelentése az űrmisszió évéből.

Az "Első felvételek a Hold túlsó oldaláról" rá egy esztendőre látott napvilágot az Akadémia Kiadó jóvoltából. Érdekes módon elérhető volt egy másik magyar verziója - "A Hold túlsó felének első fényképfelvételei" címmel - a Szovinformbürő kiadásában. Nemcsak a cím nem egyezett, két külön fordításról volt szó, Dienes Gedeon, illetve Mannó Sándor jóvoltából!

Gyűjteményi darabom továbbá német nyelven a Szovjet Tudományos Akadémia Moszkvában megjelentetett, ugyancsak 1960-as kiadású "Die ersten Fotos der Mondrückseite" című változata is.

Tudománytörténeti érdekességű darabok!