2019. december 27., péntek

Privát Apollo 50 (finálé holdi meteoritokkal)

Lassan végéhez közeledik az Apollo 50 emlékév. Az elsőként Holdra lépő Apollo-11 hős asztronautái, továbbá kutatói és mérnökei előtt tisztelegve, számtalan hasznos tudományos infó közepette még néhány napig megtekinthető a több relikviámat, valamint az idei Hold-opusz kötetemet is bemutató tárlat a Természettudományi Múzeumban. A témában utolsó blogbejegyzésként jöjjön népszerű nyári sorozatom fináléja!

Mindeközben lélekben (és klaviatúrámmal, no meg gyűjteményi darabjaim rendezgetésével) már a 2020-ra tervezett Luna 50 kapcsán bő terjedelmű Élet és Tudomány cikkemre, valamint Nagy Róberttel és Kovács Gergővel közös kamarakiállításomra készülök. Ennél a pontnál merültek fel a fizikai mennyiségek. Egész konkrétan az amerikai és a szovjet missziók során begyűjtött, majd a Földre hozott holdi minták tömege: az Apollók 381 kg-nyit, a Lunák további 301 g-ot "vételeztek".

Álljon meg a menet! Ilyenkor tör belőlem elő egyszeri meteoritgyűjtő énem, hisz a Földön nagy mennyiségben klasszifikáltak többféle alcsoportot reprezentáló holdkőzetet - holdi (lunar) meteoritok képében! Gyűjteményem nyolc ilyen fragmentet rejt. Az elsőt, a Dar al Gani 400 apró darabkáját Nádai Lászlótól még 2013-ban vásároltam. Ezt követően Kereszty Zsolt és Kormos Balázs jóvoltából bővült gyűjteményem. Van benne anortozit, holdi bazalt, földpátos breccsa, gabbró, troktolit. Itt hever 0,2 g-nyi HOLDDARAB előttem!

Ha belegondolok, a Sotheby's 1993-as aukcióján a Luna-16 által hozott mintából pontosan ekkora mennyiségért adtak 442 500 dollárt... tudom persze, hogy az első kézből (illetve szovjet fúrófejből) származó holdi anyag grammára messze meghaladja a holdi meteoritokét. Ezek azonban az én kincseim, a szomszédos égitest küldöttei. Így a nemrég felemlegetett marsiaimhoz (martian) hasonlóan most ezek is egyik USGS térképem, jelesül a 3316-os jelzetű előtt pózolnak.

Kicsit lemaradtak ugyan, hisz' marsi meteoritgyűjteményem már gazdagabb... de talán a Luna 50 évében be lehet hozni ezt a kis hátrányt. Drukkolok "nekik", s teszem, mit meg kell tennem.