2020. január 28., kedd

20 évnyi tudományos újságírás

Oroszi Zoltán barátommal 1999 legelején a Bács-Kiskun megyei Hartán alapítottuk meg a Neptunusz Amatőrcsillagász Kört. 2000-ben ennek alapjain - ugyanakkor szervezeti keretét is megtartva - jött létre a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja.

A két időpont között, 2000 januárjában Oroszi Zoltán hívta életre a kultikus amatőrcsillagász fanzint, a Betelgeusé-t, melynek szerkesztését utóbb Balaton László vette át. Az első évfolyam második számában, 2000 februárjában, azaz immáron 20 esztendeje ebben jelent meg első újságcikkem.

A kezdet sztorija végtelenül banális: Zoli minden igyekezete ellenére az akkor A4-es formátumú lapocska utolsó fél oldala üresen maradt, ami igencsak idétlenül festett, így kicsit átszerkesztve ugyan, és jobb híján, magam szállítottam egyfajta töltelékként életem első írását. A későbbi folytatást előrevetítve egy rövid tudománytörténeti cikket, ami a térségbeli csillagászati ismeretterjesztést vette górcső alá - persze még igen kezdetleges formában.

Innen azonban nem volt megállás: a későbbi lapszámok mellett azévben már az MCSE folyóiratában, a Meteorban jelentkeztem egy cikkel… aztán így tovább… A 20 év hét könyvet, három könyvfejezetet, egy, a Kossuth Kiadói Csoportnak készített könyvfordítást, félezer nyomtatott cikket, többezer online írást, rovatvezetői, szerkesztői és lektori feladatokat eredményezett. Egy ideje már hivatalos formában is, újságíró-igazolvánnyal, a Tudományos Újságírók Klubjának tagjaként.

A legbüszkébb talán a Magyar Geofizikában, a Geográfus Hírlevélben, a Magyar Tudományban és a (minőségirányítási) Magyar Minőségben megjelent (nem referált) szakcikkeimre, valamint az Élet és Tudományban, a Természet Világában, az említett Meteorban és a patinás gyermek ismeretterjesztő folyóiratban, a Süniben megjelent ismeretterjesztő cikkeimre vagyok. Szívemhez legközelebb a Hédervári Péterről (Sragner Márta bibliográfiájával) írt életrajzi, valamint második irodalmi kötetem, a Hold-opusz áll.

A következő év, évek, talán évtizedek reményeim szerint mindennek a folytatását és kiteljesedését jelentik majd: megtartva a papír alapú kiadványokat éppúgy, mint a köreimbe tartozó blog (Rezsabek Nándor ScienceBlog) és honlap (Planetology.hu) tartalmainak írását és gondozását.