2020. augusztus 21., péntek

A földrengésfénytől a Ranger-9 holdfelvételig - tovább bővült a Hédervári-emlékgyűjtemény

Kedves Olvasóim már jól tudhatják, hogy életrajzírójaként folyamatosan napirenden tartom a legjobb tollú magyar csillagászati és földtudományi ismeretterjesztőnek tartott Hédervári Péter (1931-1984) emlékgyűjteményi kérdéskörét. Sőt, igen gyakorta adok hírt annak örvendetes bővüléséről. A máshol esetleg nyomokban előforduló, valamint itt-ott kallódó értékek mellett az évek során ez vált a legjelentősebb összeállítássá országos tekintetben, így a jelenleg biztosan egyben levő, leggazdagabb Hédervári-emlékanyag.

De lássuk a friss felhozatalt! Lessünk meg néhány újdonságot! A címben is említett holdfelvétellel kezdeném. Hédervári közismert volt arról, hogy köteteit gyakorta saját készítésű (asztrofotók, rajzos megfigyelések), vagy kiterjedt levelezése során személyesen általa begyűjtött illusztrációkkal látta el. Így szerepelhetett több kötetében is az a Ranger-9 holdszonda-felvételsorozat, amit közvetlenül a NASA-tól szerzett be, és amelynek darabjai (kicsit buheraműhely jelleggel) kasírozva függtek csillagvizsgáló-kupolájának falán, a Georgiana Obszervatóriumban. A képen látható példány jelenleg "kiszabadítva", méltó keretezését várja.

Vannak aztán kisnyomtatványok... egy kedves barátom révén könyvtári katalóguscédula az Üstököskutatás az űrkorszakban című kötetről. Továbbá publikációs különnyomat-kérő lapja, mellyel az említett fotók mellett szakmai anyagok garmadájára sikerült szert tennie. Ez az említett házi kasírozás merevítését szolgálta - most olyan, mint a barokk falfestmények alól évszázadok után előbukkanó román kori részletek az ősi templom falán. Úgyszintén a Georgiana Obszervatóriumból saját tulajdonú folyóiratszámai, évkönyvei, katalógusai, esetenként dátummal és aláírásával. Így a patinás Geophysical Journal, a Vezúv Intézet annales-e, az International Seismological Centre földrengés-regiszterei.

Továbbá egy teljes gyűjteményi anyag! Ehhez Schubert András úr jóvoltából és közbenjárásával, Dr. Noszticzius Zoltán BME professzor emeritus felajánlása révén juthattam hozzá. Alapja a Széchenyi-díjas vegyészmérnök földrengésfényekkel összefüggő kutatásainak Hédervári-szála: levelezéseik, Hédervárinak a témában írt jegyzetei, korrektúrái, kéziratai. Eredetiben lelhető fel az összeállításban magánkezdeményezésű kutatócsoportja (International Research Group on Terrestrial and Cosmic Physics) angol nyelvű tudományos kiadványának (IRGTCP Report) egyik lapszáma (No. 4. /14./, November 1979 - January 1980), amelyben a földrengésfények mellett többek között aktuális csillagászati megfigyelései, japán Mars- és Jupiter-vizsgálatok szerepelnek.