2022. szeptember 11., vasárnap

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2022.09.11. Bicske. Bicskei csillagvizsgáló-Mauzóleum-Hegyikastély

Kútház a csillagvizsgálóhoz

A Hegyikastély balkonját át- meg átjárta a tavaszi szél. Friss illatokat lebbentve megújulást hozó levegőjével. A kinti hőmérséklet ugyanakkor még igencsak alacsony volt. A kastély urának, Nagy Károlynak a balkonra kihelyezett hintaszékébe süppedve birtokán járt tekintete. A hűvös miatt meleg lószőr pokróc alá bújt. Ezúttal vörösbor illett hangulatához.

Mindeközben itáliai építőmesterei a Kútház munkálatain tüsténkedtek. A kalapácsok ütéseinek hangja visszhangzott a közeli Mauzóleum-épület s a kastély között. A bámulatos ügyességű taljánok egy érdekes megoldást is szültek. A kút oldalfalába egy folyosót mélyítettek, melyen át alacsony talajvízszintnél a közeli Bicske belvárosába lehetett jutni. A református istenháza altemplomába. Ki tudja, milyen látogatókat vet erre a sors… s akkor legyen kiút…
 
A kastély ura mindeközben asztronómiai köteteibe temetkezett. Az 1848-as esztendő fényes üstökösének esti megfigyelésére készült. A Csillagvizsgáló szépen polírozott műszerei már várták gazdájukat. Nagy Károly a várható időjárást latolgatta, s csillagtérképek segítségével az égitest pozícióját próbálta meghatározni. A bor mellett szívét a kométa csóvájának remélt szépsége melegítette. Mindeközben bele-belekortyolt az életadó nedűbe.
 
Hirtelen azonban elborult. A szél is egyre erősebb énjét mutatta. Sőt! A térképeket felkapta a szél. A kezdetet jelentő nagy szemek után valósággal dézsából ömlött az égi áldás. S nem is akart abbamaradni. Az özönvízszerű felhőszakadás akkora vízmennyiséget eredményezett, hogy a Kútház vízszintje percek alatt megemelkedett.
 
 
Az éppen elkészült folyosó bejárata fölé… Valaki azonban ottmaradt… Az olasz Marcio kedvese, ki minden külhoni feladatra elkísérte a dolgos építőmestert. A taljánok mind felmásztak a kút belső falának fémlétráján, de Lunának nyoma veszett. Az olaszos jajveszékelés hangja visszhangzott a birtokon órákon át.
 
Luna azonban épségben volt. Ott kucorgott a kútból nyíló folyosó ajtaja mögött. A masszív s tömör vasszerkezet megakadályozta a víz beömlését…
 
170 esztendő múltán a Csillagvizsgáló látogatóit a romos torony látványa fogadja. A Hegyikastélyból csak leomlott balkoneleme maradt. A Mauzóleumba már nem temetnek, és nem is emlékeznek senkire. A birtok maga alá temette a múltat. Nagy Károly és Carl Lutz emlékét is.
 
2018-ban fiatal olasz látogatója a gazzal benőtt műemlékek között bolyong. A csillagászattörténészek útmutatása alapján leli meg egyes épületmaradványait. A Kútházat a legnehezebben… Már-már feladni készül. De megvan, ott van ez is. Vizét már nem kortyolja senki, posványosan tenyészik a békalencse valahol a legmélyén. A létra fokai azonban még belsejében ágaskodnak.
 
S ekkor újra eső esik. Sol nem kereshet máshol menedéket, a felhőszakadás elől a kútba ereszkedik. Meglátja a vasajtót. A fiatalember nem tudja mire vélni. A hirtelen hűvöstől elgémberedett ujjaival, majd késével feszegeti, s nyitja meg.
 
Luna pedig ott bent kucorodik. Még mindig. Azóta is. Rajta nem fog az idő. Nemes vonású, s örök szépségű. Hálát rebeg látogatójának. Sohasem látta, évezredek alatt sem. Mindig az árnyékos oldal jutott neki… Mégis pont ilyennek képzelte. Megmentőjét.

2019

(Rezsabek Nándor: Hold-opusz. Budapest, 2019. Aura Kiadó. Részlet.)

A Bicskei csillagvizsgálóról szóló korábbi írásaimból