2023. február 19., vasárnap

Tudományos kalandozások. 2023.02.19. Budapest, II. ker. Ördög-árok

Február 13-án hétfőn a „Planetology esték” előadássorozatban többek között a remeteszőlősi Remete-szurdokból tudósítottam a Galileo Webcast online élő adásában – az azzal kapcsolatos tavalyi kutatásom megidézve, többek között felemlegetve az Ördög-árok patakot is (https://fb.watch/iHz_qdVFp4/). Ezzel párhuzamos az elmúlt hónapokban tudománynépszerűsítő kalandozásaim gyakorta éríntették a 21 km hosszú, 65 km2-es vízgyűjtőterületű, szélsőségesen ingadozó vízjárású kisvizet.

Említett remeteszőlősi szakasza mellett (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2023/02/tudomanyos-kalandozasok-20230205.html) felkerestem Budapest I. kerületi mesterséges kialakítású torkolatát és egykori hídjának romjait (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2022/12/tudomanyos-kalandozasok-20221204.html), a II. kerületben beboltozásának iszapfogóját, a XII. kerületben föld alatti útjának legpontosabban azonosítható nyomvonalát (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2023/01/tudomanyos-kalandozasok-20230107.html).

Mivel a nézői és olvasói visszajelzések egyaránt pozitívan fogadták ezt a rendszeresen előkerülő témát, no meg engem is felettébb izgatnak a folyóvíz földrajzi és környezettudományi vonatkozásai, ismételten folytatom a sort néhány további helyszínnel és érdekességgel! 

Elsőként azzal, hogy hogy mind a forrás-település, Nagykovácsi, mind a torkolat-város, Budapest egy-egy közterülete is visel Ördög-árok elnevezést. Sőt, az I. kerületben létezett egy korábbi is, de erről majd egy következő kalandozásban külön teszek említést. A fővárosi Ördögárok utca a II. kerületben található. A Hűvösvölgy szélén a Hidegkúti úttól Erzsébettelek érintésével Máriaremetéig, a városhatárig, Remeteszőlősig húzódik.

Ezen a szakaszon az Ördög-árok hol a felszínen, hol beboltozva folyik, részben az esetleges bővebb vízhozam veszélyeinek figyelembevételével, de gyakorta csak a telektulajdonosok kénye-kedvének kitéve. Erzsébettelek területén ennek megfelelően például a meder két partját, az Ördögárok utcát és Máriaremetei utat összekötő Vezér utcán átkelve nyoma sincs, ellenben a Nagyrét utcában ugyanezen szakaszon az útfelület egyben egy kevésbé feltűnő híd is egyben! Innen nyugat fele tekintve a szomszédos telken látszik az éppen elapadt vizű meder, valamint utcai hulladékkal bőségesen körülbástyázva az a betonelem, aminek ikertestvére keleti oldalán már a járószínt alá kényszeríti a patakot.