2023. március 18., szombat

Tudományos kalandozások. 2023.03.18. Budapest, II. ker. Vörös-kővár, Nagy kőfejtő

Élő és online tudományos ismeretterjesztő előadásaim során igyekszem változatos témákkal előrukkolni. Az elmúlt időszak egyik sok helyen elővezetett és pozitív visszhangot kapott tematikája a „Mars-képregény a vörös bolygó kutatástörténetéről” című prezentációm volt. A hazai Naprendszer-analógia helyszíneket szakmai és népszerűsítő vonatkozásban is gyakran emlegetem, így a marsiak értelemszerűen ebben fontos szerepet kaptak. Így a Budai-hegység Hármashatár-hegyi vonulatához tartozó, a Pesthidegkúti-medencéből kiemelkedő Vörös-kővár.

 

Két év után ezúttal ismét a „földi vörös bolygó” volt a cél, konkrétan a Hárshegyi Homokkő Formáció mesterséges feltárását jelentő Nagy kőfejtő. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bányászat okozta tájsebét a tájrendezés továbbra is messze elkerülte, így konkrétan ezt e helyet elkerüli a tömegturizmus is, mindössze a mellette vezető Vöröskővár utca – ami valójában egy dűlőút - forgalma említésre méltó, amint a környék további látványosságai felé transzferálja a Hármashatár-hegy kirándulóit.

Mi volt a mostani terepbejárás célja és eredménye a felhagyott homokkő-bányában? Nos, legfőképp a lejtőtörmelék között méretes kavicsszemeket tartalmazó konglomerátumok fellelése. Elmondhatom, sikerrel, nem is akármilyen példányokat begyűjtve. A konglomerátumokat alkotó kavicsok 31 millió éve az oligocén kor kiscelli korszakában cementálódtak sekélytengeri körülmények között a partközeli homokos üledékkel. További cél volt a marsi analógiák fényképi megörökítése, jövőbeni szakmai, valamint ismereterjesztő előadásokba-írásokba. A vasas kiválások vörösre színezett kőfalaiból ízelítő is látható jelen blogbejegyzésben. Továbbá sikerült befotózni az egykori kőfejtő még álló infrastrukturális nyomait. Így az egykori északi bejárat sorompójának és portásfülkéjének maradványai szintén illusztrációként láthatók.