2023. március 19., vasárnap

Tudományos kalandozások. 2023.03.19. Budapest, IV. ker. Palotai-sziget, Déli rész


A Palotai-sziget a főváros egy kevéssé ismert, ámde páratlan természeti szépségű, vadregényes területe. A Szentendrei-szigettől délre, az Óbudai-szigettől északra; a Római-parttal átellenben, a Nép-sziget szomszédságában; az újpesti Rév utca és az Újpesti vasúti híd közötti szakaszon helyezkedik el. Ha a régi katonai felmérések térképeit böngésszük, láthatjuk, még a 20. század közepén is önálló sziget volt, sőt, a polcról leemelt 1979-es felvételezésű, 1980-as kiadású Budapest térkép is „majdnem” szigetként mutatja. Félszigetté válásának oka egyrészt a folyóvízi akkumuláció (a Dunának itt középszakasz jellege van, és nyugati partján napjainkban is lerakja homokkos üledékét), másrészt a szomszédos szennyvíztisztító építése során végzett feltöltés.

Mint fővárosi helyi jelentőségű védett természeti terület, Palotai-sziget Természetvédelmi Terület néven 47,8 ha-on 1999 óta élvez oltalmat. A mostani kalandozás a sziget, valamint a TT kisebbik, déli területét érintette. A növényvilág meghatározója az ártéri galériaerdő; de a tekintet inkább a gyepszintre fókuszál, a hatalmas mennyiségű fatönkre és uszadékfára; sok helyen burjánzik a közönséges borostyán, és kihajtott a tavaszi hérics is. A madarak képviselői közül a védett nagy fakopáncshoz, továbbá tőkés récéhez, széncinegéhez, örvös galambhoz és szarkához volt szerencsém. Az emlősök közül az eurázsiai hód aktivitásának nyomát mutatják az általuk kikezdett fák, sőt maga a fenséges hódvár monumentális építménye.

Az Országos Erdőfürdő Fesztivál idei programjának keretében éppen szervezett hulladékgyűjtés zajlott a szigeten. Kell is, hiszen mindenfele ott a műanyag-, a fém-, a gumi-, a fa- és a papírhulladék. Azt azonban tegyük hozzá, a hulladéknak csak egy része származik az itteni szemetelésből, a többit a Duna felsőbb folyamkilométereiről hozza magával. Az antropogén hatások közt kell még megemlíteni a korábbi vízművek már természetbe simuló betonkolosszusait; a mindig tehetetlenséggel eltöltő hajléktalanvackokat; a felfoghatatlan itteni kutyasétáltatást (a védett terület szomszédságában kedvenc állataimnak van erre megfelelő terep); a horgászatot, amelyre szintén nem egy természeti területen kellene sort kerítenie a pecásoknak; valamint a tűzrakóhelyeket, amelynek tilalmára még tábla is figyelmezteti az olvasni tudókat.

Folyt. köv. a Palotai-sziget északi részével!