2023. május 2., kedd

„A Borsy”

„Melyikből tanult, a Borsyból, vagy a Jakucsból?” - tette fel féléves rendszerességgel a kérdést kedves tanárom (azóta megtisztelő módon kollégám) Géczi Róbert tanár úr a környezeti földtudomány tárgysorozat vizsgái előtt.

Nos, Jakucs László földrajztudósnak a 207 oldalas „Természetföldrajz I. A Föld belső erői” és a 302 oldalas „Természetföldrajz II. Föld külső erői” című (nem középiskolás fokon tanító) alapművei nemcsak alkalmazott környezetkutatói BSc tanulmányaimat kísérték végig, de geográfus mesterszakon is kötelező irodalomnak számítanak az EKKE TTK-n. Arról ne is beszéljünk, hogy a második kötet tartalmazza az egyik legrészletesebb magyar nyelvű leírását az impakt jelenségeknek, meteoritikai fejezete kézen fogva vezeti olvasóit a becsapódási kráterek, az asztroblémek központi csúcsára. A kétkötetes mű első fejezete először 1993-ban látott napvilágot, majd az 1995-ös újrakiadással együtt jött a második fejezet, amely utóbb 2000-ben is megjelent.

A Borsy Zoltán geográfus szerkesztette monumentális „Általános természetföldrajz” minden idők talán legjelentősebb magyar (természet)földrajzi műve. A szerkesztő mellett szerzőinek sorában többek között ott találjuk Jakucsot is, valamint a számomra egyik legizgalmasabb szakkönyv, a „Vulkánmorfológia” szerzőjét, Székely András földrajztudóst. Továbbá a környezettudomány határán egyensúlyozó alapvetések, az "Általános környezetvédelem" és a kifejezetten környezettanosoknak szánt "A külső erők geomorfológiája" szerzőit, Kerényi Attila és Szabó József geográfusokat. A 831 oldalas, monumentális, 1998-as kiadású
„Általános természetföldrajz” példányom most laptopom mellett kinyitva, gyorsan bele is lapozok. A mű számtalan kiadást megért, 1992-től 1995-ig évenként, majd 2002-ben, 2004-ben és 2007-2008-ban is kézbe foghatták olvasói.

De kanyarodjunk tova Borsy Zoltán személyéhez. Először egy kis kitérővel. Rockenbauer Pál, az iskolateremtő televíziós ismeretterjesztő (végzettségét tekintve földrajztanár) születésének 90. évfordulóján az MTVA Archívum számtalan kultikus tévéműsorát tette publikussá. Ezek között a kevésbé ismert, Lengyel Gyula író-rendező-szerkesztő nevével fémjelzett „Magyar tájak” sorozatot, melynek egyes epizódjaiban szerkesztőként tűnt fel a népszerű Roki. De nem kizárólag ő! A barátságtalan https://archivum.mtva.hu/m3/open?id=M3-R3RhZ2ROTDdzZmZDekt6dm9EMDdTWlRiNmZQT2V6ZXRjWW9nNCtjL0Yrcz0 linken elérhető „A Hortobágy és környéke” című részben nemcsak tudományos munkatársként szerepel, de 2:42 perctől meg is szólal Borsy Zoltán is. Nézzük vissza, hallgassuk meg, amíg csak a köztévé elérhetővé teszi az évfordulós műsorfolyam részeként.