2023. szeptember 22., péntek

Tudományos kalandozások. 2023.09.17. Esztergom. Fekete-kő

Hazánk 100 legmagasabb pontja között nem leljük a Pilis csúcsait. Ha a magyarországi kiemelt geotópokat tekintjük, nem találni pilisi vonatkozásút. Sőt mi több, ha csak a Dunazug-hegyvidékre gondolunk, a Pilisre a többi hegység mellett jóval csekélyebb figyelem hárul. Leginkább a fővárosiak és a környező agglomeráció által kedvelt kirándulóhely. Legtöbbet pedig historikus-szakrális jellegű vad elképzelések hallhatók felőle. A tudományos szempontból értékelhetetlen, ostoba állítások már a kezdet kezdetén az alsós földrajznál megbuknak: Dobogókő, ahol a sarlatánok szerint „Föld szívcsakrája dobog” nem is Pilisben, hanem a szomszédos Visegrádi-hegységben található…

De vissza a valósághoz. A Pilist számtalan földrajzi és földtani értéke miatt érdemes felkeresni, vagy egyszerűen szépségét megtapasztalni. Ezúttal a Két-bükkfa-nyereg közismert, mindig zsúfolt, a Dobogó-kő felé is elágazó kereszteződésből indulok: két hegység (Pilis-Visegrádi), két megye (Komárom-Esztergom - Pest) és két település külterületének (Esztergom-Pilisszentkereszt) határáról. A zöld kereszt és zöld háromszög jelölte ún. Hunfalvy úton ellenben már teljes a nyugalom. A lombkoronaszintet valóban a bükk uralja errefelé, és az egy héttel korábbi verpeléti Vár-hegy kalandozása után itt is találkozom gyíkkal, de ezúttal egy fali gyík fiatal példányával.

Egy újabb kereszteződés után már csak a háromszög-jelzés marad. Elérek a Fekete-kő 592 m-es tengerszint feletti magasságba. A kilátás pompás. Emellett van itt régi, 1940-es határkő, 2016-ban emléktáblával jelölt pihenőhely, valamint lélegzetelállító sziklaalakzatok. Peremükre kijutni is életveszély, de a bátrabbaknak kivitelezhető. (Én az egyikkel bőven beérem.) Geológiáját tekintve itt a dachsteini mészkő alkotja szálkőzetet. Ahogyan az MBFSZ térképek között az 1:200 000-as „Magyarország földtani atlasza” mondja: „sekélytengeri ciklusos (pados-algalemezes), megaloduszos mészkő”.

Magyarul: földtani időskálán értelmezhető tengeraljzaton járunk. Ha ezt tudnák a történelmi időskálán mindenféle ó- és középkori badarságot ideképzelő hamis próféták... De nem tudják, ha tudnák sem értenék, ha értenék, sem hinnék. Nekik elég a hókuszpókusz és a torz agyszülemények rengetege. Nekünk ellenben ezért kell menni, látni, a természet tiszta forrásából meríteni.