2020. július 8., szerda

Gothard-emlékkötet + NWA 13268 = könyvismertetőm + meteoritom a Természet Világában


Aktuális nyomtatásban megjelent írásomat a patinás Természet Világa ismeretterjesztő folyóirat júliusi (idei 7.) száma közli.

Témája a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület, a GAE gondozásában még az előző esztendő legvégén napvilágot látott, a Bartha Lajos - Péntek Kálmán - Sragner Márta szerzőhármas jegyezte Kövesligethy Radó a csillagász és geofizikus című emlékkötet ismertetője. A kötetben részleteiben tárul fel az asztronómia és a szeizmológia területén egyaránt kiemelkedő tudós, egyetemi tanár, akadémikus élete és munkássága.

Meteoritikai tevékenységemhez szorosan kapcsolódik Rezes Dániel földtudományi kutató Anyag és folyamat, A meteoritok rendszerbe foglalása és magyar vonatkozásai című tartalmas írása. Ebben - beszédes fényképek kíséretében - említést tesz a Northwest Africa (NWA) 13268 jelzetű mennykövem általa végzett klasszifikációs folyamatáról is.

A 151. évfolyamában járó Természet Világa folyóirat megvásárolható az újságárusoknál, az újságosstandokon és a szupermarketek újságos polcain.