2024. március 9., szombat

A tudomány útjain

Egerben, az EKKE TTK campusán gépelem e sorokat. A modern és szerethető egyetem C épületének földszinti folyosója falán eközben felpillantok a régmúlt kutatóira. Utána tovább pötyögök, és a januárban „Kutatás és tudományos ismeretterjesztés” címmel írt blogbejegyezésem ott folytatom, ahol akkor abbahagytam. Talán nem bánják kedves Olvasóim sem, hogy az érdemi tartalmak között néha egy-egy ilyen személyes jellegű írás is helyt kap. Mivel ez tudományos népszerűsítő, de egyben személyes blog, ez persze bocsánatos bűn lehet.

Ismeretterjesztő vonalon a fókuszban továbbra is a Planetology.hu portálunk állt. Sokezer nézőt vonzott értékes előadásaival a „Planetology esték" sorozat. Egyben demonstrálta azt az erőfeszítést, hogy a szerkesztőséget a terület országosan ismert szakértőivel bővítettük az elmúlt időszakban. Elég csak Dr. Juhász Árpádra, Dr. Hargitai Henrikre és Veres Zsoltra gondolni.

A szakmai közéletben fontos, hogy a Tudományos Újságírók Klubja (a TÚK) a héten megválasztott új elnökét, Németh Csabát is főtitkárként segítem. A Magyar Meteoritikai Társaság lapjába, a Meteoritikába Makai Zoltánnal várjuk cikkünk megjelenését.

Az EKKE védőszárnyai alatt folytatott tájtörténeti kutatás, konferencia és előadás után készül a konferenciakötetbe szánt szakcikk Dr. Dobos Anna társszerzőségével. A Dr. Bujtor László témavezetésével kutatott marsi széleróziós formák földrajz MSc szakdolgozata pedig lassan a maga fizikai valójában is előáll. A folytatás pedig lassan körvonalazódik, de erről majd legközelebb.

Oktatóként a közeljövőben indulnak terepgyakorlataim a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékén. A magyar és angol nyelvű környész hallgatók a Mátyás-hegyen ismerkednek majd a föld- és környezettudomány egyes aspektusaival. Emellett szép komótosan készülünk szokásos Föld napi webináriumunkra, melyet - a "Planetology esetékhez" hasonlóan - Galileo Webcast közvetít majd élő adásában.