2019. november 13., szerda

Környezet- és földtudományi kalandozások. 2019.11.09. Zirc, Bakonyi Természettudományi Múzeum


Környezettudományi indíttatású szakmai látogatásaim sorában a Veszprém megyei Zirc volt az aktuális célpont. Egész pontosan a Magyar Természettudományi Múzeum filiáléja, a Bakonyi Természettudományi Múzeum. A korábbi vizitek alapján már ismertem, s bár kis múzeum, igen gazdag tárlattal és sajátos atmoszférával bír. Talán az ódon falak köteleznek - ugyanis a 1727-ben emelt zirci ciszterci apátság egyik szárnyában látogatható. De leginkább munkatársainak maximális odaadása érzékelhető, mely' teremről terem szinte süt. Szívvel-lélekkel működtetik a helyi és regionális tudományos ismereterjesztés szempontjából fontos és meghatározó intézményt...

...melyet 1972-ben alapítottak. Gyűjteményének egy része - valódi régiségként - az 1902-ben létrehozott Veszprémvármegyei  Múzeum természetrajzi anyagából származik. A tárlat zöme a jogelőd 1962-ben indított Bakony természeti képe kutatóprogramjának eredményeként tekinthető meg. Ez a szerteágazó gyűjteményi anyag tette lehetővé az azonos nevű állandó kiállítás megalapítását.

A látogatást a színpompás rovar- és lepkegyűjteménnyel indítottuk. A régió fáinál és növényeinél ötletes az őshonos és betelepített fafajták apró rönkökkel szimbolizált ismertetése. A bakonyi madárvilág képviselői mellett igencsak figyelemfelhívó a vörös könyves madárfajok piros háttérinstallációja. A puhatestűeknél kagylók uralják a tárlót. Természetesen megnéztük a halakat és a kétéltűeket is. Külön kiállításrész a Fenyőfői-ősfenyves történeti leírása és tudnivalói. Szívemnek tán' legkedvesebb az ásványgyűjtemény, mely a Bakony mellett kiterjed a Dunántúl más térségeire, Észak-Magyarországra, a Felvidékre, Erdélyre. Favoritommá egy Balaton-felvidéki, bazaltba zárt aragonit vált. A vízimadarak tárlójának háttere akár a Tüskevár korhű diafilmváltozatából is felragyoghatna. Kedvencem, a vadmacska is feltűnt, a vidra pedig az imitált jégréteg alól kandikál ki. A padláson tanyázó gyöngybagoly az egyik legsikerültebb installáció - a borzvárral egyetemben. Az erdei pocok meg csak egyszerűen cuki. Tonna és Mázsa, a két gyapjas mamut 2006-ban Csajágon került ismét napvilágra. Az őslénytani leletek sorában - részletes információkkal kiegészítve - barlangi medve csontvázat, óriásszarvas, gyapjas orrszarvú, ősbölény, őstulok, ősló, barlangi hiéna koponyákat láthattunk.

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai hétfő kivételével minden nap 9:00 és 17:00 óra között Zircen, a Rákoczi tér 1. alatt, a ciszterci apátság épületének I. emeletén látogathatóak. További információ a https://bakonymuzeum.nhmus.hu/ honlapon érhető el.

-